Премијера “Куће змаја” запалила интернет

Бранислав Предојевић
Премијера “Куће змаја” запалила интернет

ЊУЈОРК - Пилот епизода серије “Кућа Змаја” приквела чувене “Игре престола”, приказана на стриминг сервису “ХБО макс” у недјељу увече, у једном моменту довела је до отежаног рада сервиса због милионске посјете публике и запалила друштвене мреже уз бурне реакције обожавалаца.

Премијерна епизода поставила је кратки историјски увод и драму око насљедника краљ Висериса Таргарјена, који је након смрти супруге и мушког насљедника, именовао своју најстарију кћерку принцезу Раниру Таргарјен за насљедницу Гвозденог престола умјесто свог проблематичног брата принца Дејмона. “Твитер” је експлодирао након што је премијерна епизода под називом “Насљедници змаја” представила окружење и главне ликове серије која је смјештена 200 година прије догађаја ултрапопуларне матичне франшизе “Игре престола”.

Један корисник “Твитера” примијетио је да су у првих 25 минута прве епизоде гледаоци видјели “змајеве, лудог рођака гладног моћи, крваву смрт краљице и насљедника, витешки двобој, кола одсјечених дијелова тијела и сцену секса”, док су други објављивали симпатичне мимове попут оних са ликом Хомера Симпсона, који са мачем и штитом Таргарјена гледа серију дијелећи одушевљење.

Обожаваоци су остали у сузама због нове серије и поздравили су серију као “повратак праве телевизије” три године након што је “Игра престола” завршена у мају 2019. након осам сезона на каналу “ХБО” уз већином негативне реакције.

Критике су углавном позитивне, уз наглашавање женских улога у серији и драмске позадине око сукоба двије мајке да обезбиједе својој дјеци круну, што ће умало уништити династију и краљевство.

Филмски критичар Брендон Куц није крио одушевљење након гледања назвавши је више него достојним насљедником матичног серијала.

- Пилот серије “Кућа змаја” увјерљиво је објашњава свој контекст у односу на “Игру престола”, представља његове кључне ликове и приказује средишњи сукоб серије. Лако је пратити премијеру са живим бојама и детаљном текстуром. За сада апсолутно достојан насљедник - написао је Кац. Његова колегиница Кет Комбс такође дијели одушевљење виђеним.

- Нисам знала колико ми је недостајала тематска пјесма “Игре престола” све док је нисам чула вечерас на премијери “Куће змаја”! Прва епизода је фантастична! Једва чекам да видим што је сљедеће. Држим палчеве да се не понови задња сезона “Игре престола” - наводи Комбс.

Критичар сајта “Индивајр” Бен Траверс, отишао је корак даље тврдећи да је ово најбоље серија данашњице, што је ипак мало еуфорично, посебно због чињенице да је “ХБО” критици понудио гледање само првих шест од десет епизода колико серија има укупно.

- Насилна! Шокантна! Епска. Боља од “Игре престола”. Ово није само још једна фантастична серија, то је најбоља серија икада направљена! Одлична акција и музика такође - написао је Траверс на “Твитеру”.

На сајту “Ротен томејтос”, пилот епизода има позитиван скор од 89 одсто позитивних реакција, док је на сајту ИМДБ просјечна оцјена публике високих 9,1, што наговјештава да је “ХБО” добио нову хит франшизу.

Мартин

Сам аутор књига “Ватра и крв” и матичног серијала “Пјесма леда и ватре”, које су послужиле као предложак за обје серије, амерички писац Џорџ Мартин, такође је нахвалио телевизијску адаптацију поредећи је са Шекспировим трагедијама.

- Моћно је, висцерално је, мрачно је, то је као Шекспирова трагедија. Не постоји Арија, лик који ће сви вољети. Сви су мањкави. Сви су људи. Раде добре ствари. Раде лоше ствари. Покрећу их жудња за моћи, љубомора, старе ране - баш као људска бића. Баш као што сам их написао - рекао је Мартин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана