Премијера филма „Тома“ вечерас у Сарајеву: Прича о души и једном времену

Танјуг, Анадолија
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Овогодишње издање Сарајево Филм Фестивала (СФФ) затвориће вечерас свјетска премијера филма „Тома“ Драгана Бјелогрлића.

Насловна улога повјерена је Милану Марићу, који тумачи лик легендарног пјевача Томе Зравковића, док је лик Силване Арменулић повјерен Тамари Драгичевић.

Филм „Тома“ импресионистички је портрет Томе Здравковића који приказује саме његове почетке, баш као и врхунац славе, његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, те однос с великим бројем пријатеља које је имао у умјетничком миљеу тадашње Југославије.

Осим Томиног, филм сценариста Николе Пејаковића, Зорана Лисинца, Бјелогрлића и Маје Тодоровић прати и животе познатих умјетника тог времена - Зорана Радмиловића, Мике Антића, Предрага Живковића Тозовца и других.

„Тома“ је биографски филм о Томи Здравковићу, човјеку кога не памтимо само по његовим пјесмама и начину на који их је пјевао, већ и као једног великог боема – по понашању и у души. Филм прати двије линије радње: 1991. прати однос Томе и доктора који започиње његово лијечење и како се то познанство претвара у пријатељство.

Друга линија прати Томин живот: од дјетињства у Печењевцима, преко познанства са Силваном Арменулић које ће пресудно утјецати на његову каријеру, али и на приватни живот, достизања неслућене висине популарности, али и дна живота. То је прича о души.

На овој романтичној драми која је снимана скоро шест мјесеци на локацијама у Србији, Црној Гори и Америци радило је више од 200 људи.

Редитељ Драган Бјелогрлић изјавио је, пред вечерашњу да се нада да ће преко његовог филма гледаоци завољети пјевача Тому Здравковића.

-Наша је жеља, као што заволите човека преко његових песама, да ће га овог пута осетити и заволети преко филма. Да ли смо успели да испричамо ко је био Тома? Можда то није била наша намера - рекао је Бјелогрлић агенцији Танјуг.

Нагласио је да су Тому, прије свега, третирали као драмски лик.

- Покушали смо, преко њега, да испричамо причу о једном времену. Нас је највише занимао тај однос са Силваном, то је та мелодрамска прича. Ја сам од Томиног брата чуо и од неколико људи, да је Тома цели живот био заљубљен у Силвану, а да никад нису имали ништа. Људи чине време. Ми смо се бавили људима који су чинили то време - појаснио је Бјелогрлић за Анадолију.

Мишљења је да се оно што је тада било неће  поновити.

-Често смо имали прилику да пустимо сузу док смо снимали и док смо гледали филм. Имам ужасно велике емоције када је у питању ова прича. Генерално, то је огромна емоција према том времену и људима којих више нема. Људи чине време. Покушао сам да ту емоцију пренесем на филм - истакао је Бјелогрлић.

Глумац Милан Марић је појаснио да је цијела поставка филма била прилично комплексна.

-Филм покрива 35 година живота Томе Здравковића. Схватио сам да ја треба да одиграм нечији живот, али не било чији живот, него живот човека о којем постоје легенде, приче, идеја како је живео -  рекао је Марић.

Како је казао, суштина филма је била да ухвате његов живот.

Нагласивши да је Здравковић био комплексна личност, Марић је рекао да је „можда највећу инспирацију вукао кроз текстове пјесама, а не кроз његове наступе“.

-Њега зову песник туге. Када читаш његове текстове имају неки специфичан мрак и то је мени било занимљиво - да се поиграм са тим мраком, да то пронађем код себе и на тај начин почнем да градим Тому - рекао је Марић.

Глумац је оцијенио да је Здравковић био „довољно инспиративна личност да се о њему направи филм“, чији задатак није да некоме промјени мишљење о музичару.

Лик Силване Арменулић повјерен је Тамари Драгичевић која је казала  да је овај филм био нешто посебно за њу.

-Знала сам Силванине песме и како изгледа. Тек кад сам добила позив за кастинг кренула сам да се бавим њеним животом. Кроз то бављење чак сам могла да проникнем у њену душу и донела сам своју верзију Силване - рекла је Драгићевићева агенцији Танјуг.

У филму играју и Петар Бенчина, Милан Колак, Сања Марковић, Андрија Кузмановић, Милена Радуловић и други, док пјевачеве родитеље тумаче Мирјана Карановић и Слободан Бода Нинковић.

Бенчина глуми доктора, који је лик који је постојао, али је важним дјелом и фикција.

-Однос и конфронтација Томе и доктора је једна од осовина филма. Испоставља се на неки начин да Тома лечи доктора. Био је врло храбар у свему што се догађало - рекао је Бенчина.

Продуценти „Томе“ су кућа Минакорд Жељка Јоксимовића, који је и композитор музике за филма, и Бјелогрлићев Кобра филм, у сарадњи са Телекомом Србија и Филмским центром Србије.

Жељко Јоксимовић рекао је да се овога пута нашао у другој улози.

-Када год сам раније долазио у Сарајево ту су били билборди за мој концерт. Веома сам узбуђен јер сам продуцентски био укључен у ово велико дело. Сретан сам што сам и на овај начин могао да допринесем томе да ово буде уређено на најбољи начин. Препоносни смо на све што је урађено. Имао сам тежак задатак да покријем то цело вријеме од 1958. до 1991. године, у разним стиловима и жанровима - казао је Јоксимовић.

Како је навео, иако су филм снимали око шест мјесеци, на њему раде шест година.

-Радили смо га темељно и са пуно љубави - додао је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекао да је Бјелогрлићев „Тома“ „фантастичан, велики, југословенски филм“.

-Ово је филм у коме нема ''али...'' Као : ''Добар је, али...'' Мислим да ће овог пута ''али...'' да изостане“, оценио је Јоксимовић.

Према његовим рјечима, Здравковић је био „аутентичан аутор, лик и извођач“, а филм о њему је радила „феномална екипа са великом љубављу и са неким благословом ког су сви осјећали“.

-Могу да спремим људе да је ово врло емотиван и тежак филм. И не треба да их је срамота ако их емоције обузму и реагују на начин на који се осећају - нагласио је Јоксимовић.

Идеја за снимање филма о Томи потекла је од музичког менаџера Банета Обрадовића, који је законски заступник породице Здравковић, а он је нагласио да се Бјелогрлићево остварење „не бави биографијом већ феноменом Томе Здравковића“.

Након вечерашњег затварања Сарајево филм фестивала, „Тома“ ће бити приказан 21. августа на отварању Фестивала филмски сусрети у Нишу, док су проидуценти београдску премијеру најавили за септембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана