Премијера филма “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића у Чешкој: Епска прича

Бранислав Предојевић/агенције
Премијера филма “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића у Чешкој: Епска прича

БЕОГРАД - Нови филм српског режисера Стефана Арсенијевића “Страхиња Бановић” добио је први постер, те званични трејлер пред свјетску премијеру, која ће се десити у Чешкој.

Наиме, ово остварење увршћено је у главни такмичарски програм 55. Међународног фестивала у Карловим Варима, који се ове године одржава од 20. до 28. августа. Филм, чији је међународни наслов “As Far I Can Walk” модерна је адаптација чувене народне епске пјесме “Бановић Страхиња”, смјештена у савремени контекст избјегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо он живи у избјегличком кампу у Крњачи док нови талас избјеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот.

У снажној и аутентичној љубавној причи главне улоге играју француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи и сиријски глумац Максим Калил. Значајна улога припала је и Небојши Дугалићу. Занимљиво је да све статисте и поједине мање улоге у филму тумаче прави мигранти из више избјегличких кампова у Србији.

- Изузетно сам узбуђен и почаствован што ће светска премијера нашег филма бити на фестивалу у Карловим Варима. Пре свега се радујем контакту са публиком пошто је фестивал најавио физичко издање. Годинама сам радио на овом пројекту, прво пишући са косценаристима Бојаном Вулетићем и Николом Дукрејом, а затим са фантастичном, талентованом међународном и домаћом екипом глумаца и сарадника - рекао је Стефан Арсенијевић додајући да је ово шекспировска прича за сва времена.

Он је додао да је “Бановић Страхиња” као Шекспир, увијек актуелан и може да се ишчитава на безброј начина, а он и остатак тима који је радио на филму имали су намјеру да причу поставе у садашњост.

- Ту је љубавни троугао који је у срцу приче, али у суштини је то прича о човеку који следи свој унутрашњи емотивни и морални компас упркос друштвеним конвенцијама, упркос свему. То је нешто што је увек актуелно. И затим, то је прича о опроштају. Гледали смо милионе филмова о освети. Зашто нема толико филмова о опроштају? А још у средњем веку смо имали наш еп о томе који је опстао до данашњих дана. И чинило ми се важним да то веома посебно културно наслеђе, тај наш културни код актуелизујем, учиним савременим, на један нови начин поново ставим у центар пажње. Ко је данас јунак? Шта је јунаштво? То су нека од питања на која сам покушао да нађем свој одговор овим филмом - рекао је млади режисер.

Филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније, а заједно са још 12 остварења из цијелог свијета такмичиће се за престижну награду “Кристални глобус”. Ово је први пут у посљедњих пет година да Србија има дугометражни играни филм у главном такмичарском програму фестивала А категорије и први пут након 20 година у главном програму Карлових Вари.

Каријера

Редитељ Стефан Арсенијевић пробио се кратким филмом “(А)торзија” за који је добио “Златног медвједа” на Берлинском фестивалу, Награду Европске филмске академије и потом био номинован за “Оскара”.

“Страхиња Бановић” је његов други дугометражни филм, након остварења “Љубав и други злочини”, који је премијерно приказан на Берлиналу. Са редитељем Бојаном Вулетићем написао је сценарио за Вулетићев филм “Практични водич кроз Београд са пјевањем и плакањем”, који је премијеру имао у Карловим Варима 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана