Премијера филма "Није лоше бити човек" у Републици Српској: Модерна бајка о људима и животињама

Бранислав Предојевић
Премијера филма "Није лоше бити човек" у Републици Српској: Модерна бајка о људима и животињама

БАЊАЛУКА - Данас је у бањалучком биоскопу "Синеплекс Палас" заказана свечана премијера новог филма режисера и сценаристе Душана Ковачевића "Није лоше бити човек" уз присуство чланова глумачке екипе.

Да ли је крај живота истовремено и крај боравка на овом свијету или постоји могућност да се живот продужи у неком другом облику, пита се Ковачевић у свом новом филму, првом редитељском подухвату након 18 година. Ново остварење легендарног српског писца, драматурга, сценаристе и режисера прати професора клавира Милана (Војин Ћетковић) пет година након што је његов кум, некадашња поп звијезда Ранко Бели (Гордан Кичић) нестао под неразјашњеним околностима. Милан одлучује да разријеши мистерију и коначно сазна шта се догодило са Белим. Не налазећи подршку и разумијевање породице и околине, Милан развија пријатељски однос са псом луталицом.

Како је навео Ковачевић, овај филм је његов омаж и захвалност природи и паметним божјим створењима око нас, који чине љепши дио планете коју уништавамо.

- Ова комедија са елементима драме слика је једног обичног живота са необичним догађајима, једна фантазија у чијем средишту је однос људи и животиња. Откако знам за себе, живимо два-три паралелна света. Моје виђење света је одувек било помало сумњичаво и није било егзактно тачно. Увек је био неки знак да постоји још један свет и универзум који ми не можемо или не желимо да видимо - рекао је Ковачевић.

У филму глуме Војин Ћетковић, Бранка Катић, Ненад Јездић, Христина Поповић, Гордан Кичић, Лена Ковачевић, Андрија Милошевић, Срђан Жика Тодоровић, Милан Лане Гутовић, Мира Бањац, а Ћетковић након низа ТВ серија у којима игра главне или пратеће улоге, игра у биоскопском филму и то наступа у главној улози.

- Душку сам дефинисао жанр филма и назвао сам га - бајка. Овај филм заиста то и јесте, права бајка - рекао је Ћетковић додајући да његова улога искаче из устаљене представе о томе шта мушкарац треба да представља у нашем друштву.

- Сваки добар сценарио, драма, роман и филм мора да има додирних тачака са садашњим временом. У нашој кинематографији, а чак и на телевизији, имамо мало додира са садашњим временом и не осликавамо га онако како би требало. Сваки добар филм мора то да има, и овај филм то успева да уради. Не ради се о томе да ли ми критикујемо. Ми постављамо питања и указујемо на проблем, али не закључујемо, то ради публика. А то постоји у овом филму и то на најлепши могући начин, није баш прст у око, што свака уметност треба да учини - додао је глумац.

Филм је базиран на хит представи "Кумови", такође рађеној према тексту Душана Ковачевића, која је на репертоару "Звездара театра" већ дуже од 10 година. Композитор је познати рок умјетник Бајага, први пут у каријери је и у улози копродуцента, а неколико нумера изводи пјевачица Лена Ковачевић, кћерка Душана Ковачевића.

Полиција

Филм обилује шалама усмјереним према систему и полицији, али Ковачевић тврди да му није намјера да критикује ову службу.

- Моја жеља је била да будем инспектор, али нисам успео јер сам кратких живаца. Ја се бавим полицијом индиректно или директно у сваком свом раду. Оно што је занимљиво у постојању полицијске организације је то што је она старија од државе, власт се смењује, а полиција остаје. То је тежак посао и није ми био циљ да критикујем полицију, напротив - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана