Филм "Хероји" режисера Горана Николића премијерно приказан у Београду: Судбина преживјелих јунака Косовског боја

Танјуг
Foto: Бранислав Предојевић

БЕОГРАД - Филм "Хероји", српског режисера и сценаристе Горана Николића, премијерно је приказан претходног викенда у београдском Дому омладине у оквиру 50. ФЕСТ-а.

Филм прати судбину главног јунака, који на повратку из Косовске битке среће дивљег дјечака и наставља пут са њим у потрази за уточиштем. Прича смјештена у средњовјековној Србији је сага свим оним херојима који нису опјевани у пјесмама, и то неочекивано пријатељство је испуњено низом драматичних, емотивних и комичних момената. Коначно, двојица случајних сапатника стижу у ратников дом, гдје их чекају само пепео и смрт.

Занимљивост и оригиналност филма је што нема дијалога, све се одвија нијемо, уз нарацију, кроз акцију, радњу ликова, симболично и веома храбро за дебитантски пројекат.

Редитељ Николић је изјавио новинарима након премијере да му је заиста велико узбуђење пред саму премијеру из разлога што су направили необичан филм, другачији од многих, посебно јер нема реплика између ликова.

- Одсуство речи, дијалога, доноси филму једну егзотичност и пружиће овом филму шансу да га погледа публика коју привуче таква врста остварења. "Хероји" је такав филм да је неопходно да му публика приђе отвореног срца и ума. Приповедање приче је урађено на несвакидашњи начин - рекао је Николић.

Он је додао да му је и инспирација за стварање овог пројекта била познати филм "Апокалипто" у режији глумца Мела Гибсона, јер га је привукла та идеја о једном малом човјеку који успијева да по-стигне нешто велико и све спасава.

- Сам Косовски бој ми није био главна идеја водиља, да се тиме бавим као тежиштем радње. Током те 1389. године две трећине мушкараца је погинуло, и ту ми је лежао главни спектакл, драмски потенцијал. Питао сам се где су све отишли ти преживели јунаци Косовског боја. О томе је мој филм - описао је Николић, који дебитује овим остварењем у форми дугометражног играног филма.

У филму главне улоге тумаче Младен Совиљ, позоришни, телеви-зијски и филмски глумац (филмови "Изгредници", "Непослушни"  и "Режи", серије "Јужни ветар" и "Клан") и дјечак Тодор Јовановић, кога је публика већ гледала у комедији "Такси Блуз". Поред њих двојице, у филму се појављују Мина Николић, Бранко Перишић, Лазар Николић, Ђорђе Живадиновић Гргур, Марко Панајатовић и Саша Али. 

МАЧ И ШТИТ

Ауторску екипу, осим Николића, чинили су и директор фотографије Владимир Ђурић, монтажер Матија Ђука Ђукановић, композиторка Ана Крстајић.

На филму су радили и дизајнер звука Антонио Тони Андрић, сценографкиња Нађа Антић, костимографкиња Кристина Савић, шминкерка Соња Визентане. Илустрацију за постер радио је Стеван Алексић. Занимљиво је да је главни наратор у филму Жарко Лаушевић, а да Совиљ у филму носи мач и штит који је управо Лаушевић носио у филму "Бој на Косову", у којем је био у улози Милоша Обилића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана