"Чувари формуле" у "Синеплексу Палас": Људска драма у сјенци катастрофе

Бранислав Предојевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - У "Синеплексу Палас", вечерас од 20 часова, одржаће се бањалучка премијера филма "Чувари формуле" у режији Драгана Бјелогрлића.

Премијери ће присуствовати редитељ и продуцент Бјелогрлић те глумци Алиса Радаковић, Маја Чампар, Јован Јовановић, Огњен Мићовић и Алексис Маненти. 

За свој трећи редитељски пројекат Бјелогрлић се још једном одлучио да на филмском платну оживи историјске личности и догађаје кроз адаптацију књиге "Случај Винча" у виду сценарија који је писао сам Бјелогрлић те Вук Ршумовић и Огњен Свиличић. 

У јеку хладноратовске кризе октобра 1958. године, група научника у институту "Винча" спроводи тајни пројекат који предводи професор Драгослав Поповић (Радивоје Буквић). 

Стицајем непредвиђених околности они бивају изложени смртоносној дози зрачења, због чега их југословенска тајна полиција одводи на лијечење на клинику "Кири" у Паризу. Француски докторски тим на челу са професором Жоржом Матеом (Алексис Маненти) закључује да је њихово стање критично и да су им дани одбројани. 

Иако је професор Мате цијели свој живот посветио борби против нуклеарног наоружања и дубоко презире пројекат на којем су радили југословенски научници, он предлаже да се по први пут у историји изведе деликатна и неизвјесна интервенција замјене коштане сржи озрачених пацијената

Глумац Радивоје Буквић је рекао да је читајући сценарио за "Чуваре формуле" схватио да то може бити модернистичка авантура.

"Једна од главних локација у филму је нуклеарни реактор, захваљујући чему се добија визуелно атрактиван филм, а са друге стране реч је и о класичној драми која се дешава у болничкој соби" рекао је Буквић.

Познати глумац признаје да је било захтјевно направити лик Драгослава Поповића, који је живио скромно и није био лак за истраживање, а послије инцидента у Винчи тамо се није враћао, док је о догађају нерадо говорио.

Као и у претходним остварењима Драгана Бјелогрлића и "Чувари формуле" одликују се упечатљивом сценографијом и костимима, којима је оживљена епоха и препознатљива обиљежја ондашњег стила и начина облачења. Музику је писао Александар Ранђеловић, а директор фотографије је Иван Костић.

Филм "Чувари формуле" је на редовном репертоару домаћих биоскопа од 1. новембра у 17:45, 19, 20, 21, 22:20 часова.

КЊИГА

Филм је рађен по роману "Случај Винча", писца и доктора Горана Милашиновића, који истиче да је филм на прави начин сачувао суштину његовог романа уз врхунску надоградњу другог медија.

Сви написани сценарији од стране професионалаца, Ршумовића и Свиличића, током седам година рада вртели су се због дилеме како сачувати душу романа, дакле причу о хуманости Парижана, а не испасти мелодраматичан, плитак, једнодимензионалан и превише документаран рекао је Милашиновић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана