Премијера “Битлђус 2”: Наставак култне приче о откаченим духовима

Бранислав Предојевић
Премијера “Битлђус 2”: Наставак култне приче о откаченим духовима

ЛОС АНЂЕЛЕС - Овогодишњи Филмски фестивал у Венецији, 81. по реду, отвориће филм “Битлђус 2”, славног режисера Тима Бартона, којем ће то уједно бити и свјетска премијера.

У питању је дуго очекивани наставак натприродне комедије из 1988. године, којој Бартон у великој мјери дугује глобални успјех и каријеру, а која је током претходних 36 година стекла култни статус код публике.

Оригинални филм “Битлђус” објављен је у Сједињеним Државама 30. марта 1988. године, постигао је критички и комерцијални успјех, зарадио је 74,7 милиона долара уз буџет од 15 милиона долара. Освојио је “Оскара” за најбољу шминку и три награде “Сатурн” за најбољи хорор филм, најбољу шминку и најбољу споредну глумицу за Силвију Сидни. Успјех филма изњедрио је анимирану телевизијску серију, видео-игре и сценски мјузикл из 2018. те лансирао каријеру свог аутора у А продукцију, гдје је снимао спектакле попут “Бетмена”, али и мале филмове попут “Едварда Маказоруког” или “Ед Вуд”.

Сама прича на мајсторски начин спојила је фантазију, хорор и комедију уз радњу која прати недавно преминули пар који као духови не могу да напусте своју кућу. Они контактирају Битлђуса (Мајкл Китон) харизматичног и откаченог егзорцисту  из Доњег свијета, како би преплашили нове становнике дома, обичну породицу Диц, што се претвара у општи урнебес на релацији између свијета живих и мртвих. 

Иако се годинама причало о наставку, чак је урађено неколико варијанти сценарија, од тога није било ништа, док Бартон након успјеха серије “Сриједа” није нашао у Џени Ортега, идеалну глумицу за наставак.

У новом филму се три генерације породице Диц враћају у Винтер Ривер након неочекиване трагедије. Лидију (Винона Рајдер) и даље прогони Битлђус, а све се погорша када њена кћерка Астрид (Џена Ортега) открије модел града на тавану и отвори портал до загробног живота. Неко поново позове Битлђуса и док се невоља припрема у оба свијета, он се враћа да и сам погорша ствари. Сценариста Сет Грејем-Смит рекао је да схвата величину задатка у који је ушао уз помоћ Марка Милара и Алфреда Гофа, али да он помно води рачуна у ком смјеру иде прича наставка.

- Не желим бити тип који уништава заоставштину и успомену на први филм. Радије бих умро, него да направим нешто што не поштује и не живи ни близу насљеђа првог филма. Ово ће бити прави наставак 30 и нешто година касније. Оно што је сјајно јесте то што за Битлђуса вријеме не значи ништа у загробном животу, али свијет изван је друга прича - рекао је Смит. У наставку глуме Мајкл Китон, Винона Рајдер, Кетрин О’Хара, Џастин Теру, Моника Белучи, Џена Ортега и Виљем Дефо. 


ПОВРАТАК

Овогодишњи Филмски фестивал у Венецији одржава се од 28. августа до 7. септембра, са француском звездом Изабел Ипер као предсједницом жирија.

Бартонов филм биће приказано ван такмичарског програма у сриједу, 28. августа у сали “Гранде”.

- Врло сам узбуђен због овог. Много ми значи што ће премијера овог филма бити на Филмском фестивалу у Венецији - рекао је Бартон. Бартон је претходно добио “Златног лава” за каријерно постигнуће 2007. године, а на фестивалу је представио филмове “Ноћна мора прије Божића” и “Мртва невјеста”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана