Представљен програм ФЕСТ ПРО

Танјуг
Представљен програм ФЕСТ ПРО

БЕОГРАД – Посебан програм назива "ФЕСТ Про" - нова иницијатива Београдског међународног филмског фестивала – ФЕСТ, почео је данас и трајаће до 5. марта, а редитељ, продуцент и члан Управног одбора ФЕСТ-а Милош Ђукелић истакао је за Тањуг да ће у наредна четири дана Београд посетити веома значајна имена из филмске и телевизијске индустрије.

Овај програм је посебно осмишљен да подржи филмске професионалце и створи платформу за филмску индустрију која ће омогућити умрежавање, учење и истраживање нових могућности, тако да је главни циљ да Београд постане центар филмске индустрије и пожељна дестинација за филмску продукцију.

"Програм ФЕСТ ПРО" нам је успешно почео, први панел је био веома посећен, а од звучнијих имена, оно што би публици било занимљиво јесте долазак глумаца и продуцента из популарне оригиналне ТВ серије "Фауда" на "Нетфликсу". То је мала ексклузива за Фест. Такође, долази нам и познати сценариста Џејмс В. Харт, аутор сценарија за филм "Дракула" Френсиса Форда Кополе. Један од панела ће бити посвећен популарној мини серији "Дамин гамбит", коју ће Харт покушати да сценаристички деконструише. Он ће имати своје радионице 3, 4. и 5. марта", најавио је Ђукелић.

Џејмс В. Харт, потписник је и хит филмова "Кука" (1991) Стивена Спилберга, авантуре "Сахара" (2005), СФ драме "Контакт" (1997) Роберта Земекиса, анимираног филма "Epic" (2013) и ТВ серије о гусарима "Crossbones" (2014) са Џоном Малковичем.

"Имамо богат програм, пун занимљивих тема са преко 100 гостију. На овај начин ће ФЕСТ и Србија постати центар Европе и света, јер ће бити и бивши генерални директор куће "Studio Canale ". Долазе нам сви директори фондова из региона, као што је Грчка. Они ће причати о продукцијама, како учествовати - "пичовати" за разна средства, фондове", каже Ђукелић, иначе син славног филмског новинара, критичара, селектора Феста – Небојше Ђукелића (1947-1996).

Милош Ђукелић је најавио и панел који ће се бавити филмском критиком, гдjе је она данас код нас и у Европи.

"Мислим да је то фантастичан моменат да се окупе сви наши филмски новинари и критичари, тако да би то требало да буде и будућност Феста, да имамо награду за најбољег домаћег критичара, кога би дирекција слала на неки од светских фестивала. То би био најбољи филмски критичар који током Феста пише о филмовима на репертоару, у селекцији, и ово би била награда, за писање, а тако нешто бисмо могли да покренемо следеће године", додао је члан Управног одбора Феста.

На Панелу 2 - "Како користити биоскоп да учинимо свет бољим местом", модератор је данас била Мара Гоурд Мерцадо, а међу домаћим учесницима је био Рајко Петровић, испред фестивала "Слободна Зона".

Такође данас је у току и програм "Прављење драмске ТВ серије - New Gravitation " гдjе је представјао Небојша Тараба, продуцент и сувласник куће "Други план" из Загреба, као и презентација - "Eurimages Danas ", коју води Ирис Кадо, пројект менаџер за игране и анимиране филмове "Eurimages".

Програм је осмишљен тако да омогући свеобухватан преглед филмске индустрије, тренутних трендова и будућих праваца.

Учесници ће имати прилику да се друже са стручњацима из филмске индустрије и стекну увид у најновије технологије и технике филмске продукције.

Поред могућности професионалног развоја, ФЕСТ Про ће пружити и могућност стицања богатог културног искуства.

Фестивал је организовао посjете филмским студијима и обиласке града како би се приказале најбоље филмске локације које Београд нуди.

Увече ће се одржавати забавни догађаји и журке како би се учесницима омогућило пријатно и незаборавно вријеме боравка.

"Како имамо више од 100 гостију, Фест није могао да плаћа долазак свих њих, него смо покушали да наговоримо људе који су заинтересовани за снимање филмова и серија у Србији. Или су то неке наше колеге, пријатељи, који су сами себи платили пут и смештај, а ми смо обећали да ћемо им заузврат показати инфраструктуру Србије која је све боља. Тако ће обићи неколико филмских студија и рентала, и мислим да је то прави начин да промовишемо Србију као дестинацију за снимања", објаснио је Ђукелић, иначе власник и оснивач куће "Red Production " за снимање реклама и спотова, а био је и копродуцент разних иностраних филмова који су се снимали код нас.

Од 2. до 5. марта, програм ФЕСТ-а Про ће обухватити низ панела, састанака и радионица са гостима из иностранства и домаћим филмским професионалцима, и учешће је бесплатно уз регистрацију путем сајта www.fest.rs/fest-pro.

Сутра ће бити богат целодневни програм, отворити сценариста Џејмс В. Харт мастеркласом - "Увод у HartChart", и анализом филмова "Дракула", и "Top Gun".

Панел "Србија као атрактивна локација за снимање међународних филмова", услиједиће одмах послије, гдје је модератор Мартин Каф, савјетник премијера Србије и платформе "Србија ствара" за креативне индустрије и туризам, редитељ Гордан Матић – директор Филмског центра Србије, Сандра Ђуричковић – WIP и други.

Презентција - "Израда, рекламирање, продаја и продукција телевизијских формата" доводи госте као што је Раша Драшковић, оснивач и директор "44 Blue Production ", а о теми "Финансирање филма и филмско повезивање данас" говориће Шејла Фрејзер Милн, оснивач и директор "Pateson James Limited ".

Панел "Копродукције и снимање филмова у новој стварности: post-Covid, нове VOD платформе и нови европски пејзаж" водиће модератор - Артем Василyев, продуцент успjешног филма "Довлатов" (2017), члан Клуба европских продуцената, док ће говорити Александар Плотников и Борис Хлебников из руске продуцентске куће "Look Film Turkey " и други.

Пред крај дана, биће одржана презентација израелске ТВ серије "Феуд", која је велики хит на стриминг сервису "Netflix".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана