Представљен документарни филм "Yу Група - Тренутак сна" на ФЕСТ-у: Прича о СФРЈ

Tanjug
Foto: K1

БЕОГРАД - Свjетска премијера документарног филма "Yу Група - Тренутак сна" редитеља Дарка Лунгулова биће одржана сутра од 19.30 часова у Мтс Дворани на 51. ФЕСТ-у, као део програмске селекције "Фест Фокус", а данас је ауторска екипа на челу са познатим музичарима имала сусрет са медијима након специјалне пројекције тог остварења.

 

Пројекат је непланирано сниман чак седам година, а монтиран дуже од две године, и како је најављено, у тој рокенрол саги је стало 80 година живота, преко 60 година свирања рокенрола, 52 године постојања YУ Групе и 45 година једне бивше земље.
 

Рођена браћа Жика и Драги Јелић, редитељ Дарко Лунгулов, бубњар Саша Жуле Радојевић, као и директор фотографије Ђорђе Арамбашић, данас су представили филм, док се путем видео линка из Шведске јавио и – гитариста Петар Јелић.
 

Због великог интересовања, организоване су и додатне пројекције на ФЕСТ-у, и то у петак од 12 сати, такодје у Сали 1 Мтс Дворане, као и у суботу, 4. марта у 17:00 у биоскопу Цинеплеџџ УШЋЕ - сала 1. "ФЕСТ је за мене увек био и остао институција, као што је и "YУ Група" једна велика културна институција. Фест и YУ група" су скоро па вршњаци, само је Фест настао 1971. године, а бенд мало раније, крајем 1970. Одрастао сам уз Фест прво као гледалац, а онда и као стваралац – филмаџија. Увек се сетим кад сам као млад са пријатељима на зими чекао у реду да купимо карте за филмове које желимо да гледамо. Мислим да је јако лепа прилика да се сретнемо са браћом Јелић баш на Фесту", рекао је Лунгулов, и подсетио да је свој први документарац овде приказао 2005, а ФЕСТ је и затворио 2009. са играним филмом "Тамо и овде".
 

Дугометражни документарац "Yу Група - Тренутак сна" је прича о рокенрол групи која је наџивела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици, јер прича прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, током 1940-их година.
 

"Идеја за филм се родила сасвим спонтано у почетку, а касније је било смишљено. Наиме, једном приликом на некој забави, рок музичар Никола Чутурило Чутура ми је открио да је веома узбудјен јер је ускоро концерт Yу Групе, која је тада славила 45 година каријере. Одмах сам пожелео да снимим тајј концерт, и да више он буде мој лични поклон групи као њен велики фан. Али, онда сам схватио да не треба да се задржимо само на том концерту у Хали спортова", почео је причу режисер о настанку целог филма. На том концерту када се славио јубилеј од 45 година рада бенда, гости су били - Зоран Костић Цане (Партибрејкерс), Радомир Михајловић Точак (Смак), Душан Којић Која (Дисциплина кичме). Како је редитељ приближио идеју филма - "епско, али истовремено и дубоко интимно остварење", где је креативно користио архивски материјал и до сада необјављиване "Супер 8" филмове да би приповедао причу о трајању, љубави, породици и борби.
 

"Истина, нема толико архиве о бенду YУ Група, што се тиче концерата или наступа, више је истраживање захтевало по архиви "Филмских новости" и РТС-а, и пронаћи снимке из Лондона из периода када су тамо боравили, и онда је све то требало уклопити, сложити у једну кохерентну целину. Видео сам да је прича много шира о њима, није то само о једном бенду, већ о свима нама, о породици, бившој Југославији, много је већа ствар", рекао је Лунгулов и напоменуо да их је нон стоп пратио на концертима, турнејама, да су се већ навикли на њега.
 

Првобитни план је био да са њима буде годину дана на точковима, али се онда претворило у снимање од чак седам година, и онда је даље постао стални члан екипе. Рокерска браћа Јелић су истакли да нису још увек погледали филм, те да једва чекају, а Драги се нашалио - "Ја сам презадовољан филмом, али га нисам још видео".
 

Живорад Жика Јелић је изјавио да ће сутра вече на свечаној премијери бити у истом стању расположења као и сви у публици, те да се нада да ће све проћи успешно. "Турнеја је лагана ствар, ту се све већ унапред зна шта ће се дешавати. Годинама уназад то знамо. У почетку је са Дарком на нашим турнејама било необично, да кажем – трпељиво, а помало некако и нервозно. Прво, нисмо знали шта нас чека. Онда кад је кренуо да нам качи неке бубице и да путује са нама, да проводи време у комбију, на концерту, после концерта, у хотелу, где год ми идемо, креће и он са нама. Ми имамо свирку у Загребу, ето и њега, само каже да ће да иде, овамо, онако. Питао сам се – где ће овај човек више толико. И тако седам година, али касније смо се привикли", истакао је Жика Јелић и напоменуо да очекује од редитеља и неке нове пројекте у вези YУ Групе, па да крену поново у снимања. На то се надовезао Драги Јелић и оценио да сада не могу без редитеља, колико су се на њега навикли у тој мери, да им је необично да га нема на свиркама. Ипак, директор фотографије Ђорђе Арамбашић је снимао све концерте, и велики спектакл у септембру 2022. на Стадиону Тасшмајдан, и последњи беше у децембру прошле године. "Таман смо научили и да глумимо у филму, тако да би редитељ могао даље да нас ангажује. Ово је заиста једно сјајно искуство, које нема везе са свирањем. Присуство редитеља је ту било занимљиво.
 

Наиме, ми уопште нисмо били обавештавани када ће се Дарко појавити, јер је све то Петар договарао. И онда тако пред пут, ми се налазимо обично испред Хотела Југославија, и додјемо Жика и ја са комбијем, и тамо видимо – Дарко стигао са екипом. И он нам каже - "Ево, идем ја са вама", и тако је било пуних седам година", препричавао је анегдоте певач и гитариста бенда - Драги Јелић. Вокал и гитара групе се осврнуо на период када су били у Лондону, када их је чекала могућа инострана каријера, али су се одлучили да се ипак врате.
 

"Искрено, нисам зажалио што нисмо остали тамо, сада у овим околностима бих можда отишао. Ипак, тада, таква понуда нам је дошла у погрешном тренутку, јер смо те 1973. године ми овде били страшно популарни. И нисмо желели да то напустимо и у Енглеској почињемо скроз од нуле и да се боримо, иако је велика ствар када вам нуде да свирате на турнеји као предгрупа "Тхе Аллман Бротхерс Банд"-у. Опет, овде смо били на врхунцу, а тамо бисмо били само почетници, зато немам за шта да жалим", закључио је Драги Јелић. Њихов родјак Петар Јелић, који из породичних осетљивих разлога живи у Шведској, што је јасно у филму, јавио се путем снимљене видео поруке, где је навео да ће доћи сутра на премијеру филма, те да једва чека да види своје стричеве Драгија и Жику.
 

Онда се обратио редитељу Лунгулову и упутио му је речи захвалности. "Хвала ти, Дарко, пуно што си нас снимао толико, трудећи се да не пропустиш ниједне важне тренутке. Друга ствар, желим да ти се захвалим на поверењу што си баш мени уделио ту част да својом гитаром обојим музику овог филма у мом животу и у животима мојих најмилијих. И на крају, хвала ти што си за све нас овековечио једно време, једну земљу, и истакао једну дивну ствар за све генерације, која се зове рокенрол. Једва чекам да се сви сутра видимо и седнемо заједно на премијери филма", поручио је Петар.
 

Бубњар Саша Жуле Радојевић се придружио саставу трачно у време када је и кренуло снимање филма о YУ Групи, тако да је истовремено стасавао у овој причи кроз музику и пројекат. Жуле је истакао да му је највећа част у животу што свира са Драгијем, Жиком и Петром, да ужива од првог дана, те да му је све феноменално, и иако је са многима свирао, искуство са њима је непроцењиво и неупоредиво. У филму учествују - Жика Јелић, Драги Јелић, Раде Јелић, Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић - Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица, Алекса Јелић, Жикине ћерке – Ана и Тамара…

Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић, како је наведено, а аутор постера је академски сликар Бобан Савић Гето, познат по илустрацијама, стриповима, концепт-арту, карактер-дизајну и сценографији. Остварење „Yу Група - Тренутак сна" је подржао Филмски центар Србије, а копродуцент филма је Мирко Миљуш. Занимљиво да "YУ Група" за јубилеј од 50 година постојања, тако добија и овај филм, а пре тога је реализовано већ доста тога – бокс пакет делукс сет свих албума у издању дискографске куће ПГП РТС, спектакл концерт са гостима на Ташу, неколико изложби фотографија о њима, као и мјузикл "Црни лептир" у Позоришту на Теразијама, са њиховим хит песмама, а на све то се очекује и монографија – књига о овим рокерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана