Празнични филмови по избору “Гласа Српске”: Од бајке до романтичне комедије

 Илијана Божић
Празнични филмови по избору “Гласа Српске”: Од бајке до романтичне комедије

БАЊАЛУКА - Божићни филмови који доносе топле емоције и поруке о важности праве љубави, пријатељства и породичног благостања саставни су дио празничне атмосфере током јануара.

Током божићних празника подсјетимо се да није чар живота у скупим поклонима и раскошним трпезама, него у ономе што осјећамо. Треба да схватимо колико је важна топлина и сигурност коју нам пружа породица и љубав коју дијелимо са вољенима.

Управо о томе говоре и неки од најљепших филмова који су настали према причама и романима. У наставку текста доносимо пет филмова по избору “Гласа Српске” који су на филмском платну оживјели ликове из књижевних дјела.

“Божићна прича”  

Овај филм Роберта Земекиса из 2009. године са Џимом Керијем у главној улози многи сматрају једним од најбољих божићних остварења, а настао је по новели “Божићна пјесма” Чарлса Дикенса која је први пут објављена 1843. године у Лондону. Колико је ово дјело било инспиративно свједочи и чињеница да је током прошле године снимљен нови филм под називом “Скруџ: Божићна прича”.

Прича почиње на суморно, хладно Бадње вече у Лондону. Скруџ, шкрти старац, не воли Божић и одбија позив на вечеру свог нећака Фреда. Он одбија људе који траже донацију за храну. Невољно дозвољава свом презапосленом, недовољно плаћеном службенику слободан Божић. Међутим, старог Скруџа посјећују духови прошлог, садашњег и будућег Божића будећи у његовом хладном срцу доброту.

“Поларни експрес”

На Бадње вече један дјечак је док је лежао у кревету зачуо је шкипу шина, а кад је погледао кроз прозор угледао је чаробни воз украшен сњежним пахуљама. Ускочио је у воз заједно са путницима с циљем да отпутују на Сјеверни пол и упознају Дједа Мраза. Током узбудљивог путовања које гледамо у филму “Поларни експрес” овај дјечак схвата шта је живот, шта значи бити храбар, колика је вриједност вјере и пријатељства. Филм је снимљен 2004. године у режији Роберта Земекиса, а заснован је на истоименој књизи Криса ван Олсбурга из 1985. године. Остварење приказује људске ликове анимиране коришћењем ЦГИ анимације са живом радњом и снимањем покрета. У овој предивној божићној причи о вјеровању у Дједа Мраза глуми Том Хенкс са Дерил Сабаром, Џимијем Бенетом и Едијем Дизеном. Овај филм показује каква магија настаје у животу уколико вјерујемо у снове које смо сањали у дјетињству.

“Хари Потер и камен мудрости”

Хари Потер, омиљени јунак многих генерација, настао је из пера Џоан Кетлин Роулинг, а ова сјајна прича о чаробњацима, магији, “Хогворсту”, о добру и злу, али и о незамјењивости породице и правих пријатеља, на платну је оживљена 2001. године у Уједињеном Краљевству у режији Криса Коламбуса. Књига је први пут објављена 26. јуна 1997. године. Иако је “Хари Потер и камен мудрости” прва од седам књига и филмова, она је и најпопуларнија. Књига се сматра једном од најпродаванијих у историји књижевности. Авантуре Харија Потера и његових другара на платну су оживјели Данијел Редклиф, Руперт Гринт и Ема Вотсон. Наиме, Роулинг је захтијевала да у филму играју глумци из Уједињеног Краљевства како би се очувао интегритет књиге, а остварење је постало једно од оних без којих се празнични дани не могу замислити.

“Залеђено краљевство”

Малишанима, али и оним старијим љубитељима цртаћа, свакако један од омиљених је “Дизнијев” анимирани филм “Залеђено краљевство” из 2013. године. Цртаћ је инспирисан бајком “Сњежна краљица” Ханса Кристијана Андерсена која је први пут објављена 21. децембра 1844. године у збирци “Нове бајке”. Радња прати неустрашиву принцезу која креће на пут заједно са ледаџијом, његовим оданим ирвасом и наивним Сњешком Бијелићем с циљем да пронађе своју сестру чија је ледена моћ заледила краљевство. Сценарио је написала Џенифер Ли, који је такође режирала цртаћ заједно са Крисом Баком. Гласове позајмљују Кристен Бел, Идина Мензел, Џонатан Гроф, Џош Гед и Сантино Фонтана.

Занимљиво је да се у литератури о Андерсеновој бајци наводи да је овај писац 1840. упознао шведску оперску пјевачицу Џени Линд и заљубио се у њу, али да она није била заинтересована за њега,  те да му  је баш она послужила као инспирација за сњежну краљицу леденог срца.

“Дневник Бриџит Џоунс”

Доласком нове године и божићних празника пожелимо да промијенимо многе ствари у животу и поставимо циљеве које желимо да остваримо током године која предстоји. Тако Бриџит Џоунс почиње да води дневник како би биљежила своје покушаје да престане да пуши цигарете, да смрша и да пронађе оног правог. Ова романтична комедија која плијени хумором приказана је у биоскопима 2001. године у режији Шерон Мегвајер. У главним улогама су Рене Зелвегер, Хју Грант и Колин Фирт. Филм је настао по истоименом роману Хелен Филдинг из 1996. године која према мишљењу критичара много подсјећа на књигу “Гордост и предрасуде”.  Бриџит ради у једној издавачкој кући у Лондону и машта о томе да смрша и пронађе правог мушкарца. Ово остварење добило је и два наставка, односно “Бриџит Џоунс на ивици разума” и “Беба Бриџит Џоунс”, а најављен је и четврти дио филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана