Позлаћен филм На млијечном путу

Агенције
Позлаћен филм На млијечном путу

Венеција - Филм "На млијечном путу" прослављеног српског режисера Емира Кустурице добио је "Младог златног лава" на 73. филмском фестивалу у Венецији којег додјељује жири састављен од младих.

Остварење "Жена која је отишла" филипинског редитеља Лава Дијаза освојило је "Златног лава" за најбољи филм на фестивалу који је свечано затворен у суботу увече. "Сребрног лава" за најбољег редитеља подијелили су редитељи Мексиканац Амат Ескаланте за филм "Неукроћени" и Рус Андреј Кончаловски за филм "Рај". За најбољег глумца проглашен је Аргентинац Оскар Мартинез за улогу у филму "Уважени грађанин". Награду за најбољу глумицу добила је Ема Стоун за улогу у филму "Ла ла ланд".

Кустуричин филм "На млијечном путу" премијерно је приказан у петак увече, а публика у венецијанској Сали "Гранде" аплаудирала је више од петнаест минута послије пројекције. Кустурица ни сам није могао сакрити емоције па је од задовољства на тренутак и заплакао.

- Овај филм зовем својим политичким тестаментом зато што сам помијешао два главна генератора људског живота: љубав и рат - рекао је Кустурица и додао да је тужан када види да се људи и даље масовно убијају, 20 година послије сукоба на Балкану који је он проживио.

Премијери је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је изразио велико задовољство што је филм рађен на простору Српске. Тиме ће, каже Додик, свијет видјети љепоту Српске, у којој су глумци у току снимања већ уживали.

Иначе, филм је био међу 20 изабраних остварења у такмичарском програму. Главне улоге тумаче Кустурица, славна италијанска глумица Моника Белучи, као и Предраг Мики Манојловић и Слобода Мићаловић. "На млијечном путу" је љубавна прича у чијој позадини је балкански рат деведесетих. Тематски је подијељен у три дијела и урађен према Кустуричиној приповијетки "У змијском загрљају", објављеној у књизи "Сто јада". Сниман је на Мокрој Гори, у средњовјековном граду Клобуку у близини Требиња и у Андрићграду.

Белучи, која је учила српски језик за ову улогу, рекла је да је привукао приказ љубави између двоје одраслих.

- Они немају шта да изгубе, више нису млади, а још вјерују у љубав и да нека магија може да постоји - рекла је Моника Белучи.

Она је захвалила Кустурици што је осмислио лик љупке, мајчинске, лијепе жене без скрупула, признавши да је то једна од најзрелијих улога у њеној каријери.

Повратак

Емир Кустурица вратио се на најстарији свјетски филмски фестивал остварењем "На млијечном путу", у којем приказује живот мљекара на првој линији неодређеног ратног сукоба, чији се живот потпуно мијења са доласком мистериозне Италијанке.

- Желим да изађем из овог спортског филмског живота у којем је важно да ли побјеђујете или не - рекао је Кустурица за Ројтерс и додао да то "не значи да неће више снимати филмове", него да они неће бити такмичарски.

Он је освојио "Златног лава" на Венецијанском фестивалу 1981. године својим првим филмом "Сјећаш ли се Доли Бел?" када је имао само 27 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана