Повратник апсолутни побједник

Приредила: Цвија Мркоњић
Повратник апсолутни побједник

Лондон - Амерички филм "Повратник" тријумфовао је и на овогодишњој додјели награда Британске академије филмске и телевизијске умјетности (BAFTA) у Лондону, освојивши три главне награде, те награду за најбољу фотографију и звук.

Додјела је одржана у недјељу увече, а као сваке године ни овај пут, поред нестрпљења и ишчекивања награда, међу присутним звијездама није недостајало гламура. Познати глумци, редитељи и стручњаци из свијета филма у својим елегантним одијелима, уз најскупља пића, разговарали су о филмовима, улогама, плановима и, како су до сада већ навикли, позирали су фотографима.

"Повратник" је проглашен најбољим филмом, Алехандро Гонсалес Ињариту најбољим редитељем, а глумац Леонардо Дикаприо добио је признање за најбољу мушку улогу.

У овом Ињаритуовом остварењу, које је побрало три од четири главне награде, Дикаприо тумачи главну улогу, човјека напуштеног у дивљини.

У филму није било женске улоге која би се такмичила за ову категорију, па је ово признање припало глумици Бри Ларсон за филм "Соба".

Ињариту је своју награду посветио супрузи, са којом је на дан додјеле награда прославио 24. годишњицу брака и захвалио Дикаприју.

- Леонардо, твој таленат и посвећеност у овом филму одузимају дах - казао је редитељ, који је преузео и награду за најбољи филм, те посебно одао почаст Британцима за њихову традицију у прављењу филмова.

Дикаприо је примајући своју прву BAFTA награду рекао да је почаствован и да су на њега утицали многи британски глумци. Захвалио је својим колегама у филму, редитељу и посебно својој мајци, која је у недјељу прослављала рођендан.

Иако је највећи број награда припао "Повратнику", ни други глумци нису остали "кратких рукава", па је тако признање за најбољу споредну мушку улогу добио Марк Рајленс за ролу совјетског агента у трилеру Стивена Спилберга "Мост шпијуна".

Најбољом женском споредном улогом проглашена је рола директорке у Еплу у филму "Стив Џобс", а коју тумачи Кејт Винслет.

- Ово је била изванредна година за жене - поручила је Винслет примајући награду.

Значајне награде нису резервисане само за велике фаце, а BAFTA је одлучила да награду за звијезду у успону додијели младом глумцу Џону Бојеги за улогу у најновијем наставку популарне франшизе "Ратови звијезда - Буђење силе".

Према процјени ове академије, најбољи оригинални сценарио имао је филм "Под лупом", ирска емигрантска сага "Бруклин" проглашена је за најбољи британски филм, док је најбољи филм на страном језику аргентинско-шпански "Вајлд тејлс".

У филмским круговима се сматра да су британске филмске награде добар знак за успјех на холивудској додјели "Оскара", која ће бити одржана 28. фебруара.

Номинације

Филм "Повратник" је 14. јануара 2016. године номинован за 12 "Оскара" и то за најбољи филм, најбољу режију, најбољег главног и споредног глумца, што га чини највише номинованим остварењем за 2015. годину.

На 73. церемонији филм је освојио три "Златна глобуса", а добио је и позитивне оцјене критичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана