Повратак мајстора херојске акције у Холивуду

Бранислав Предојевић
Повратак мајстора херојске акције у Холивуду

МОНТРЕАЛ - Легендарни кинески режисер Џон Ву враћа се у Холивуд након дуже паузе, током које је радио у Кини, са чак три нова филма у продукцији.

Славни мајстор акције из Хонгконга прије неколико дана добио је на награду за животно дјело на актуелном Филмском фестивалу у Монтреалу, гдје је открио детаље свог повратка америчкој кинематографији који обухватају режију филма “Тиха ноћ”, припрему римејка свог култног дјела “Убица” и припрему неименованог драмског пројекта.

Поменута “Тиха ноћ” је акциони трилер, у којем глуми Џоел Кинмен, као отац у мисији да освети свог малог сина, који је убијен у унакрсној ватри банди, а Вуа је привукао специфичан сценарио.

- Било је неколико тема које сам желио да направим у Кини, али је било тешко добити финансије. Када сам добио сценарио за “Тиху ноћ” мислио сам да је јединствен. Привукло ме је што сценарио нема дијалога, цијели филм је потпуно визуелан, користите слике, звук и музику да испричате причу. Што је за мене нешто сасвим ново. Да сам остао у Кини, вјероватно бих и даље снимао још један ратни или акциони филм, па иако овај филм има прилично мали буџет и густ распоред, то ми је било у реду. Такође сам морао да радим са дивним глумцем попут Џоелу Кинамана - рекао је Ву.

Режисер се у Холивуд пробио класицима “Тврдо куван”(1992) и “Тешка мета”(), да би се у САД прославио филмовима “Сломљена стријела”, “Човјек без лица” и Немогућа мисија 2”, након чега се вратио у Азију средином двијехиљадитих, где је режирао дводијелне историјске епове “Црвена литица” и “Прелазак”, као и криминалистички трилер у Јапану “Манхунт”, који је премијерно приказан на филмском фестивалу у Венецији 2017. године.

Један од нових америчких пројеката који ради јесте римејк “Убице”, филма који важи за класик продукције Хонгконга осамдесетих.

- Првобитно смо покушали да унајмимо другог редитеља да га сними, али нисмо могли наћи никога па сам преузео посао режисера. Можда не би требало да га зовемо “Убица”, јер правимо сасвим другачију верзију, пошто ће главног лика, којег је играо Чоу Јун Фат, тумачити жена. Прича је слична “Убици”, али можемо рећи да је то више прича о пријатељству него о љубави - објаснио је режисер.

Осим ових акционих филмова Ву тренутно спрема још један пројекат, који је више драмска прича о вези Кине и Америке кроз судбину два човјека, што је важна ствар у свјетлу напетих односа двије суперсиле.

- Желим да направим филм у Холивуду који уводи културу из Кине и културу са Запада и покушава да их споји. Пројекат је заснован на истинитој причи о Кинезу Деану Лунгу, који је радио као слуга у Њујорку и његовом односу са својим газдом. Донирао је сву своју уштеђевину Универзитету Колумбија да би они могли да организују курс кинеског језика и културе. Затим је увјерио свог послодавца да такође подржи ову мисију и још имају његову слику изложену у Колумбији и курс још постоји. Надам се да овакве приче могу повећати разумијевање са обје стране - додао је Ву.

Каријера

Режија филма “Тиха ноћ” је 37. редитељски рад Вуа, који је каријеру у Хонгконгу почео давне 1973. године са кунг-фу филмом “Млади змајеви”.

Као аутор се прославио током осамдесетих, режијом серије акционих филмова са мотивима криминалистичких прича о пријатељству и издаји, пуним крви и револверашких обрачуна, дефинисаним од стране критике као “херојско крвопролиће”. Након преласка у САД радио је неколико врло успјешних филмова са звијездама типа Николаса Кејџа, Тома Круза, Џона Траволте, а посљедњи филм који је радио у САД био је “Исплата” из 2003. године са Беном Афлеком.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана