“Пороци Токија” нова серија режисера Мајкла Мена: Рат полиције и јакуза из новинарског угла

Бранислав Предојевић
“Пороци Токија” нова серија режисера Мајкла Мена: Рат полиције и јакуза из новинарског угла

ТОКИО - Криминалистичка серија “Пороци Токија”, иза које стоји легендарни режисер, сценариста и продуцент Мајкл Мен, од данас је доступна на платформи “ХБО макс”, а гледаоцима доноси причу инспирисану романом америчког новинара Џека Аделштајна.

Серија “Пороци Токија, рађена по сценарију Џеј Ти Роџерса, наставља Менов афинитет према истраживању субкултура које су вођене дубоко укоријењеним кодексима понашања у овом случају, јапанске полиције и криминалаца јакуза из угла новинара који прати овај сукоб.

Мен својим радовима постао је прави мајстор у комбиновању жанровских конвенција са сложеном психологијом, узнемирујућим емоцијама и сјајним осјећајем за стил, радећи једнако успјешно на телевизији (“Крими приче”, “Пороци Мајамија” , Нарко ратови”, “Одјељење за убиства”) или  у Холивуду (“Посљедњи Мохиканац”, “Врелина , “Инсајдер” и “Колатерал”).

Инспирисана Аделштајновим мемоарима из 2009. године, серија која је снимана у јапанској престоници, приказује искуства новинара којег глуми Ансел Елгорт. Млади новинар био је први Американац којег су неке јапанске новине запослиле и прича приказује његов живот и опасности са којима се суочио пратећи детектива ветерана Хирота Катагија (Кен Ватанбе) и радећи приче о неким од најозлоглашенијих криминалаца у најмногољуднијем граду на свијету током деведесетих.

Сам Мен, који је режирао пилот епизоду и ангажован је као извршни продуцент, каже да је привукла занимљивост материјала и егзотика локације.

- Када су ми продуценти из ХБО-а показали књигу Џека Адлештајна и Роџерсов сценарио, одмах сам реаговао. Радећи  филм “Инсајдер”, схватио сам значај истраживачког новинарства, а уједно сам фасциниран Токиом из деведесетих тако да се нисам двоумио око задатака - рекао је Мен.

Он је додао да је радећи на пилот епизоди имао тежак задатак пред собом.

- Пилот је у дефиницији те ријечи као “први од”. Свијет је празно платно. Морате да оставите јединствену редитељску визију, да поставите ансамбл, да дате дубоко разумијевање ликова, визуелно оживите свијет серије и публици на најбољи начин пренесете емоције својих јунака - рекао је режисер.

Серија има 10 епизода, а уз Мена на режији је ангажован Данијел Критон, док глумачку екипу уз Елгорта и Ватанбеа чине Рејчел Келер, Ела Румф, Ринко Кикучи, Томисо Јамашита и други.

На платформи “ХБО макс” данас ће бити емитоване прве три епизоде док ће се остале бити приказиване једном седмично.

Музика

Серију прати музика снажно ослоњена на девету деценију прошлог вијека што је по ријечима Мајкла Мена важан дио радње.

- Нумера “Реласе”, састава “Перл џем”, је веома важна у серији. Џејк је производ деведесетих, са интензивним нумерама бендова “Перл џем”, “Металика” и “Аудиослејв”, схватањем страсти и боли, неком врстом жестоке одлучности да се претворите у оно што желите бити. То је та посвећеност доведена до крајности. Уз то, то је прелијепа музика која евоцира културу средине деведесетих - рекао је Мен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана