Политика и гламур на отварању 74. Берлинског филмског фестивала

Танјуг
Политика и гламур на отварању 74. Берлинског филмског фестивала

Црвени тепих 74. Берлинског филмског фестивала вечерас није био поштеђен политике, пошто су демонстранти и познате личности скренуле готово идентичну пажњу у главном граду Њемачке, пренио је Ројтерс.

Екипа ирске историјске драме "Small Things Like Thes", укључујући и глумца номинованог за Оскар Килијана Марфија и продуцента Мета Дејмона појавили су се на фестивалу Берлинале, као и њемачке звијезде Ларс Ајдингер, Хајке Макаташ, између осталих.

A group of people standing on a red carpetDescription automatically generated

Британска новинска агенција наводи да је тепих привремено "преузело" десетак професионалаца из филмске индустрије који су узвикивали "одбранимо демократију".

Они су се окупили на иницијативу фестивала, пошто су организатори жељели да не оставе никакву сумњу да су изричито против крајње десничарског екстремизма, након контроверзе због позива, а онда и отказивања позива члановима крајње десничарске партије Алтернатива за Њемачку (АфД).

Манекен Папис Лавдеј комбиновао је политику и гламур држећи паролу "Не расизму! Стоп за АфД!" док је носио бијели огртач на којем је писало "више емпатије".

A person holding a signDescription automatically generated

Глумица Фелин Роган је показала огрлицу опточену дијамантима, са словима "ФЦК АФД".

Према њемачком магазину Шпигл, било је и људи на ивици црвеног тепиха који су носили постере у знак подршке АфД-у, гдје је писало: "Берлинале - дискриминација као норма".

Одвојено од тих догађаја, десетине људи окупило се око палате Берлинале, гдје се одржала церемонија, као дио штрајка због већих плата у биоскопским ланцима CinemaxX и CineStarр.

Једна од директорки фестивала Маријет Рисенбек искористила је церемонију отварања да у говору скрене пажњу на ратове и конфликте у Украјини, Блиском истоку и Судану, а поменула је и Иран, упозоривши да десничарски екстремисти представљају пријетњу њемачкој демократији.

Берлинале ће трајати од 15. до 25. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана