Почиње снимање серије “Константиново раскршће”: Канова авантура кроз темеље античког Ниша

Приредила: Илијана Божић
Почиње снимање серије “Константиново раскршће”: Канова авантура кроз темеље античког Ниша

БЕОГРАД - Глумац Милан Марић играће нацисту, официра Хајнриха Кана у серији “Константиново раскршће”, која ускоро почиње да се снима по истоименом роману Дејана Стојиљковића.

Како преносе српски медији познатом глумцу повјерена је главна рола у овој авантуристичкој драми, а продуценти су, наводно, протеклих мјесеци интензивно радили кастинге, а за улогу Кана планирали су Марића. Урадили су неколико проба са њим и сагласили су се да је идеалан за такву улогу, а Марић је прихватио понуду.

Медији пишу да ће ова серија бити једна од најскупљих у досадашњој српској кинематографији.

Снимање почиње за десетак дана, а за потребе серије изграђен је сет који подсјећа на остатке античког града у којем је рођен Константин Велики. Радња је смјештена у 1943. годину, односно у вријеме Другог свјетског рата, па је много пажње посвећено и костимима, сценографији и архитектури која прати тај историјски период.

Адаптацију романа за сценарио серије урадио је Ђорђе Милосављевић, који је српским медијима казао да је овај подухват за њега био велико искушење јер је прича заиста комплексна.

- Адаптацију романа завршио сам одавно и то је било узбудљиво професионално искушење. Серија “Константиново раскршће” биће прави спектакл. У њој ће бити вампира, вукодлака, Немаца, партизана, Ниш током окупације, древно подземље испод њега... Који гледалац не би пожелео да све то види на ТВ екрану? Али, наравно, док је сценаристички рад био у основи пријатно искуство, продукција овакве замисли је екстремно компликована и јединствена за нашу савремену телевизију. Остаје ми да се надам да ће у реализацији бити простора да се на екран пренесе све оно без чега је оваква прича незамислива - рекао је Милосављевић.

Улога Милана Марића веома је захтјевна. Наиме, он игра официра Кана који по наређењу Адолфа Хитлера долази у Ниш како би пронашао мач за који се сматра да посједује несагледиве моћи, које би могле да промијене ток рата. Он успијева да пронађе збирку оружја означену као Константиново раскршће, а која се налази испод темеља античког Наиса. На путу који Кан треба да пређе наићи ће на многе препреке које ће га водити кроз праву авантуру.

Роман

Роман “Константиново раскршће” Дејана Стојиљковића добитник је награда “Светосавски печат” и “Милош Црњански”. Роман говори како је у прољеће 1939. године Хајнрих Химлер поклонио Адолфу Хитлеру мапу са уцртаних шест праваца у којима би требало да се крећу истраживања древне аријевске прошлости. Један од тих праваца показивао је на Србију. Пет година касније официр Хајнрих Кан успијева да пронађе локацију у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана