Почиње снимање кадрова филма о ратном путу патолога Зорана Станковића

Срна
Почиње снимање кадрова филма о ратном путу патолога Зорана Станковића

МРКОЊИЋ ГРАД- Снимање кадрова историјско-документарног филма "Свједок", режисера Дениса Бојића, о ратном путу патолога Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ почеће на градском гробљу у Мркоњић Граду у недјељу, 6. фебруара.

Филм заједнички реализују Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/ и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

Подршку снимању филма пружиће и општина Мркоњић Град. Начелник ове општине Драган Вођевић захвалио је Бојићу и РТРС-у, који су препознали значај снимања овог филма.

"Мркоњић Град је симбол страдања у одбрамбено-отаџбинском рату, а нажалост, ту је и највећа масовна гробница", рекао је Вођевић новинарима.

Он је позвао суграђане, али и комшије из општина Језеро, Шипово и Рибник да дају допринос снимању историјског филма који ће показати праву истину о дешавањима у протеклом рату.

Бојић је захвалио начелнику општине Мркоњић Град на подршци те позвао становнике ове општине да одају почаст жртвама, а свједоке и актере догађаја да дођу у недјељу од 10.30 часова и стану пред камеру.

"Вријеме пролази, свједоци нестају, зато је важно да забиљежимо истину", поручио је Бојић.

Он је нагласио да ће филм бити изузетно снажан и да ће послати поруку да се злочини никада не понове и да генерације које долазе знају шта се све дешавало, односно да знају праву истину.

Снимање филма "Свједок" почело је 23. јануара у Кравици, код Братунца, а након Мркоњић Града биће настављено у Броду, Шековићима и Зворнику.

Патолог Зоран Станковић са Војномедицинске академије у Београду је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника - од Хрватске, преко БиХ до Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана