Почиње 79. Међународни филмски фестивал у Венецији

Бранислав Предојевић
Почиње 79. Међународни филмски фестивал у Венецији

ВЕНЕЦИЈА - Свјетском премијером филма “Бијели шум” режисера Ное Бумбаха вечерас се свечано отвара 79. Међународни филмски фестивал у Венецији, који траје до 10. септембра.

Легендарна “Мостра”, један од најстаријих фестивала седме умјетности, који ове године слави 90 година од одржавања првог догађаја ове врсте, поново ће угостити параду глумачких звијезда и провокативних аутора уз дашак гламура из златних дана филмске умјетности. Талентовани Бумбах је написао и режирао филм по истоименом књижевном ремек-дјелу америчког писца Дона Делила, који сецира савремену америчку породицу, у продукцији “Нетфликса” и биће међу онима који се такмиче за награду “Златни лав”, а режисер је раније дебитовао са својим филмом “Брачна прича” на фестивалу 2019. године.

- Заиста је дивна ствар вратити се на венецијански филмски фестивал и невјероватна част имати “Бијели шум” као премијерни филм. Ово је мјесто које толико воли биоскоп и узбуђење је и привилегија придружити се невјероватним филмовима и филмским ствараоцима, који ће овдје премијерно приказати своје филмове - рекао је Бумбах.

Глумачке звијезде Адам Драјвер, Хари Стајлес, Оливија Вајлд,  Флоренс Пуг, Тимоти Шалеме...  само су неке од имена за које се очекује да ће позирати на црвеном тепиху испред “Палаззо дел Цинема”. Њихово присуство уз добитницу животног дјела Катрин Денев, Хју Џекмена, Тилду Свинтон, Пенелопу Круз, Тимотија Шаламеа и многе друге, помаже да се Лидо, опуштени град на плажи преко пута Венецијанске лагуне од Трга светог Марка, претвори у бастион гламура, фантазија и биоскопа на Јадрану. Фестивал, који траје до 10. септембра, право је вријеме да покрене кампање за Оскара, а Холивуд све више користи Венецију за покретање престижних продукција попут “Звијезда је рођена”, “Ла Ла Ланд” и “Земља Номада”. Једна од најишчекиванијих премијера јесте биографија “Плавуша”, мрачно препричавање трагичног живота холивудске иконе Мерлин Монро. Његов аустралијски режисер Ендрју Доминк га је са типичном скромношћу прогласио ремек-дјелом и пријети да ће  Армасову од звијезде у успону претворити у диву са А листе. У међувремену, војска обожаватеља Тимотија Шаламеа нестрпљиво ишчекује филм “Кости и остало”, који га је поново ујединио са режисером филма Луком Гвадањином у оном што они називају “људождерска романса”. Ове године враћа се редитељ Дарен Аронофски, који је освојио главну награду “Златни лав” 2008. године за драму “Рвач”. У његовом новом филму “Кит” глуми Брендон Фрејзер, који се враћа глуми након дуже паузе с ролом морбидно гојазног човјека који покушава да се поново повеже са својом кћерком. Још један чест гост Венеције, Алехандро Гонзалез Инариту вратио се у свој родни Мексико због породичне приче “Бардо”, након два америчка хита “Човјек птица” (који је освојио Златног лава и Оскара за најбољи филм) и “Повратник”, који је освојио дугоочекиваног Оскара за Леонарда ди­ Каприја.

Глумица Оливија Вајлд приказаће ван конкуренције свој режисерски првенац “Не брини драга”, у којем глуми њен муж поп звијезда Хари Стајлс и којег прате разне контроверзе око теме и сцена секса. Такође, ван конкуренције приказаће се нови филмови ветерана Волтера Хила (“Мртав за долар”) и Пола Шредера (“Господар баштована”), те римејка класика Акире Куросаве “Икиру”  у режији Оливера Хермануса. Требало би поменути да Венеција има још једну кључну предност у односу на свог главног ривала, Кански фестивал, будући да француски фестивал воде власници биоскопа који одбијају филмове са стриминг сервиса. Генерално, Холивуд и западна Европа доминирају селекцијом од 23 филма који се такмиче за наклоност жирија предвођеног америчком глумицом Џулијан Мур.

Телевизија

Како је телевизијски програм сада стални дио фестивала, два редитеља високог профила имаће нове радове који ће се премијерно приказивати у Венецији.

У питању су серије “The Kingdom Exodus” контроверзног режисера Ларса Вон Трира и серија “Цопенхаген Цоњбоџ” нео-ноир прича Николаса Виндфинга Ривса смјештена у главном граду Данске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана