Почиње 77. филмски фестивал у Кану: Седма умјетност у сјенци ратова и родне политике

Бранислав Предојевић
Почиње 77. филмски фестивал у Кану: Седма умјетност у сјенци ратова и родне политике

КАН - Филмски фестивал у Кану вечерас ће на отварању окупити највећа имена индустрије како би прославили биоскоп, а очекује се да ће велике звијезде, укључујући Џорџа Лукаса, Мерил Стрип и Деми Мур, красити црвени тепих.

Званично, овогодишњи фестивал почиње француском комедијом “Други чин”  редитеља Квентина Дипијоа у којој главне улоге играју Леа Сејду и Венсан Линдон. Током церемоније отварања глумици Мерил Стрип ће бити уручена почасна “Златна палма”. На завршној церемонији једну ће добити и Џорџ Лукас.

До 25. маја у Кану ће укупно бити приказано 230 дугометражних и краткометражних остварења разврстаних у 27 различитих програма. Ове године први пут ће бити уведена такмичарска селекција са остварењима виртуелне и проширене реалности која помјерају границе приповиједања. Ко ће на крају отићи кући са “Палмом”, одлучиваће међународни жири са Гретом Гервиг на челу, уз глумице Лили Гледстоун, Еву Грин и Ебру Џејлан, глумце Пјерфранческа Фавина и Омара Сија и редитеље Надина Лабакија, Хуана Антонија Бајона и Хироказу Коре-еду.

Филмски фестивал у Кану ријетко пролази без буре, али овогодишње издање може бити узбурканије него икада, јер ће се 77. фестивал одржати у позадини ратова, протеста, потенцијалних штрајкова и све јачих родних превирања у Француској, која се годинама у великој мјери опирала покрету “Me Too”.

Радници фестивала пријете штрајком, као и бројни други синдикати у Францској. Рат Израела и Хамаса, који се акутно осјећа у Француској, гдје живе највеће јеврејске и арапске заједнице у Европи, сигурно ће изазвати протесте, а рат у Украјини остаје у мислима многих. Када се томе додају и остали проблеми који муче индустрију, неизвјесна будућност биоскопа, успон вјештачке интелигенције, и овогодишњем фестивалу не би требало да недостаје драме.

У складу са оваквим бурним временима, филмска постава је пуна интрига и упитаности. Иранског редитеља Мохамеда Расулофа, само неколико дана прије него што ће његов најновији филм “Сјеме свете смокве” дебитовати на такмичењу у Кану, Исламски револуционарни суд осудио је на осам година затвора. Један од најишчекиванијих наслова ове године несумњиво је “Мегалополис” легендарног Френсиса Форда Кополе, редитеља у трци за трећу “Златну палму” са још 21 остварењем из 12 земаља. Кополи није страна канска драма. Копола је идеју за нови филм добио још 1979, а од 1983. активно ради на њој, уз бројне препреке. Коначно је 2019. уложио 150 милиона сопственог новца и пројекат привео крају. Култни сценариста и режисер Пол Шрадер је био на фестивалу прије скоро 50 година као сценариста “Таксисте” Мартина Скорсезеа и освојио је “Палму” 1976. Ове године Шрадер се вратио у конкуренцији за “Златну палму” са филмом “Ох, Канада”, адаптираном по роману Расела Бенкса, са Ричардом Гиром у главној улози. У званичној конкуренцији очекује се премијера филма “Шегрт” Алија Абасија са Себастијаном Станом у главној улози младог Доналда Трампа. Биће ту и нови филмови Кевина Костнера, Паола Сорентина, Шона Бејкера, Јоргоса Лантимоса и Андрее Арнолда.

ПОСТЕР

Кански фестивал одаје почаст Акири Куросави са 77. издањем плаката, који слави моћ биоскопа и даје омаж славном јапанском умјетнику.

Овогодишња слика је преузета из филма “Рапсодија у августу” јапанског редитеља Акире Куросаве из 1991. године.

Истичући Куросавино дјело, фестивал поново потврђује увјерење: биоскоп је универзално уточиште, простор за изражавање и дијељење, гдје су наша хуманост и наша слобода подједнако уписани у сваки кадар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана