Почиње 30. “Сарајево филм фестивал”: Јубилеј уз 57 премијера и врхунске госте

Б.П.
Foto: Г.С.

САРАЈЕВО - Свјетском премијером новог филма бх. редитеља Даниса Тановића “Након љета”, данас ће бити отворен 30. “Сарајево филм фестивал” (СФФ), који ће трајати до 23. августа.

За награде “Срце Сарајева” такмичиће се укупно 54 филма из четири такмичарске категорије, док ће још три филма бити приказана изван конкуренције. У такмичарским програмима играног, документарног, кратког и студентског филма биће приказано 19 свјетских, девет међународних, три европске, 23 регионалне и три бх. премијере. 

Јован Марјановић, директор СФФ-а каже да је квалитет програма одржао фестивал на висини која је постављена у претходним издањима.

- Приказивање ових 57 премијера, уз још петнаестак филмова у програмима “У фокусу” и “Опен аир”, чини “Сарајево филм фестивал” и ове године мјестом гдје најшира публика, као и филмска струка и критика може добити најпрецизнију слику филмске умјетности у југоисточној Европи данас - рекао је Марјановић. 

Први човјек фестивала додао је да је “Срце Сарајева” у протеклих 20 година постало заиста вриједна филмска награда која амплифицира гласове из ове регије и приближава их свјетској јавности. 

Селекциони тим фестивала погледао је 940 филмова, међу којима 190 дугометражних играних, 280 документарних и 470 кратких и студентских. 

Добитници награде “Почасно срце Сарајева” ове године су холивудска звијезда Мег Рајан, глумачки и редитељски таленат Џон Тортуро те редитељ и сценариста Александер Пејн. 

Осму годину заредом биће одржан програм који посебно занима регионалну публику, а то је претпремијера серија, у којој ће бити представљено седам регионалних серија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана