Почетак направио револуцију у биоскопу

Цвија Мркоњић
Почетак направио револуцију у биоскопу

Лос Анђелес - Филм "Почетак" Кристофера Нолана нашао се на врху листе остварења која су поставила нове стандарде и направила визуелну револуцију у биоскопима.

Ријеч је о листи коју је објавио "Нењс.цом.ау", а није тајна да Холивуд сваке године преплаве филмови са високим буџетима који имају визуелне ефекте скупље од бруто друштвеног прихода неких мањих земаља у Европи. На тај начин филмска индустрија проналази начине да фасцинира публику.

Нолан прави другачије филмове и често то подразумијева "звјездане" специјалне ефекте. "Почетак" (2010) има запањујуће комбиноване кадрове који до тада нису виђени. Сцена у Паризу, на улици, изгледа као да је град савијен иза леђа Леонарда Дикаприја и Елен Пејџ. Ноланов тим за визуелне ефекте, који је тада добио "Оскара", савршено је сложио детаље, а затим их укомбиновао са аудио-дијеловима и реакцијама глумаца.

Популарни "Аватар" (2009) заузео је друго мјесто на листи, а оцијењен је као један од најкомплекснијих филмова који су икада снимљени. Редитељ Џејмс Камерон је имао огроман буџет за пројекат, а филм је сниман четири године. То је био први комплетно дигитално снимљен филм, који је добио "Оскара" за фотографију.

На трећем мјесту нашао се "Небески капетан и свијет сутрашњице" (2004), који није постао велики хит међу публиком, али је прво остварење које је у потпуности снимано са "плавим екраном". Редитељ Кери Конран и тим од 100 филмаџија креирали су позадину која је омогућавала да глумци (Џад Лоу, Гвинет Палтроу и Анђелина Џоли) буду додати у постпродукцији. Није постојао сет, све је додато касније.

Чувена трилогија "Господар прстенова" (2001-2003), смјештена на четврто мјесто, остаће запамћена по чињеници да је ту први пут глума комбинована са дигиталном анимацијом. Чињеница је да се редитељ Питер Џексон ослонио на легенду "Ратова звијезда" Џорџа Лукаса и продуцента Рика Меккалума да му помогну око концепта који је послије прерастао у пионирски подухват филмске умјетности.

Мјесто број пет заузео је филм "Гладијатор" (2000), а познато је да је редитељ филма Ридли Скот поново створио Колосеум за потребе снимања. Прво су направили малу верзију, а кроз магију филма преправили га у нешто што би сигурно могло да парира ономе како је изгледао у најбољим данима.

Листа

Међу филмовима који су направили револуцију у седмој умјетности нашли су се и "Матрикс" (1999), "Прича о играчкама" (1995), "Парк из доба јуре" (1992), "Терминатор 2: Судњи дан" (1991) и "Трон" (1982).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана