Почео Филмски фестивал у Пули

Nezavisne.com
Почео Филмски фестивал у Пули

Пула - Филм "Имена вишње" редитеља Бранка Шмидта отворио је у недјељу навече 62. Пулски филмски фестивал у Арени.

Двоструки оскаровац, продуцент Бранко Лустиг подизањем фестивалске заставе и званично је означио почетак овог престижног фестивала.

На фестивалу ће бити приказано око 130 филмова, подијељених у 12 програмских цјелина, а уз више од 20 стручних догађаја за филмске професионалце, радионице, изложбе и музичке наступе, први пут у 62-годишњој историји има и двије свјетске премијере - филм "Поред мене" младог редитеља Стевана Филиповића из Србије, те "Streetkids United II: The Girl From Rio ", у режији Мари Клер.

Фестивалски програм обухвата и селекцију "Кратка Пула" са 16 наслова хрватске продукције насталих у протеклој години.

За награде ће се такмичити и кратки филмови аутора из Данске, Ирске, Шпаније, Бугарске, Португала, Мађарске, Пољске, Грузије, Холандије…

Новитет 62. Пуле, осим двије свјетске премијере, јесте и то што ће ван конкуренције у Међународном програму бити приказан један серијал - "Утопија" Дениса Келија.

Међу новитетима је и програм назван "Сусједи и пријатељи" који је уведен како би се обезбиједила већа видљивост филмова из земаља историјски и географски блиских Хрватској. За те филмове је установљена и истоимена награда, а одабрани су из постојећих фестивалских програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана