Почео 15. фестивал анимираног филма „Бањалука 2023“

Бранислав Предојевић
Почео 15. фестивал анимираног филма „Бањалука 2023“

БАЊАЛУКА-Изложбом стрип радова славног загребачког умјетника Крешимира Зимонића од 18 часова и пројекцијом кратког анимираног филма „Отисци“ од 19 часова свечано је отворен 15. Међународни фестивал анимираног филма „Бањалука 2023“.

Након церемоније отварања  и пројекције филма „Отисци“, приказана је серија кратких филмова „Анималци“, насталих у креативним радионицама бањалучких средњошколаца. Први је резултат рада пројекта који проводи Асоцијација за визуелне умјетности „FENIX ART“ (која и организује Фестивал), а под менторством професионалног аниматора Жане Форца у техници пијеска, а други је реализован у организацији Друштва анимације у Републици Српској (ДАРЕС).

На  самој манифестацији током наредних шест дана биће приказано више од 140 анимираних филмoва, од којих се 64 налазе у три такмичарска програма.

Директор фестивала Горан Дујаковић поменуо је на отварању,  да ће уз традиционални програм такмичарских филмова и бројних ретроспектива мајстора анимације фестивал овај пут  понудити и неке нове садржаје у виду  програма студентских филмова.

-Дефинитивно се Фестивал анимираног филма враћа на велика врата и потрудили смо се да у склопу средстава којa смо добили као подршку од стране Аудиo-визуелног центра Републике Српске и Града Бањалукa приредимо што квалитетнији програм. Велика новина овог фестивала је увођење такмичарске категорије Студентског филма и то врло атрактивног програма. На неки начин  програм Студентског филма јесте потврда да је Фестивал успио у свом основном циљу, да постави темељ анимиране сцене у Републици Српској. Фестивал сам по себи нема смислу, ако нисмо креирали публику и ствараоце, који ће се бавити анимацијом у свим њеним видовима а судећи по успјешном раду Смјера анимираног филма на Академији умјетности  у последњих 10 година то смо у великој мјери остварили - рекао је Дујаковић.

У Великом такмичарском програму  приказан је и један филм из Босне и Херцеговине, „Шаптач“ у режији и анимацији Младена Ђукића, професора анимираног филма на Академији умјетности у Бањалуци.

„Загреб филм“ биће представљен програмом "Животиње у филмовима Загребачке школе цртаног филма" који приређује Бајко Хромалић. У програму анимираних филмова са животињама - карактерима који обликују радњу, биће приказани филмови култних аниматора Златка Гргића, Боривоја Довниковића Борде, Златка Боурека, Паваоа Шталтера и других.   Факултет примењених уметности из Београда представиће се интересантним пресјеком студентске  анимације.

На бањалучком Фестивалу ће ове године бити приказан и избор награђених филмова са прошлогодишњег „Мултимост“ феста, те неколико филмова насталих у Србији. Ове године бањалучка публика ће на Фестивалу моћи да прати и промоцију најновијних стрип издања „Девете димензије“ из Бањалуке. Све пројекције биће уприличене у Синеплексу „Палас“.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана