Почело снимање филма за дјецу “Василија Прекрасна”: Болно путовање у одрасло доба

Бранислав Предојевић
Foto: Д. Дуцкин

ПРОКУПЉЕ - “Василија Прекрасна” назив је филма рађеног по сценарију Србијанке Станковић, чије снимање је прије неколико дана почело у Прокупљу.

Филм настаје у продукцији филм клуба “Прокупље”, а продуцирају га и режирају Жикица Јовановић, Ивица Видановић и Властимир Стевановић.

Јовановић истиче да је филму претходило неколико година рада у претпродукцији, како би се остварили врхунски филмски стандарди достојни квалитета саме приче.

- После пар година припрема почели смо да снимамо дуго најављивани филм. Задовољство је веће, јер смо успели да то радимо по највишим филмским стандардима што ова прича и заслужује - истакао Јовановић.

Дјевојчица без родитеља Василија води скроман, али радостан живот на селу, са својом вољеном баком. Када се сеоска школа затвори, Василија је принуђена на ново поглавље свог живота, похађање градске школе. Ова промјена за њу постаје болно путовање у одрасло доба, посебно када открије дуго чувану тајну о својој мајци која мијења све што је мислила да зна. Главну јунакињу, дјевојчицу Василију, глуми Анђелија Филиповић, а подршку јој пружају Соња Јауковић, Тамара Алексић, Марина Воденичар, Калина Ковачевић и бањалучки глумац Златан Видовић. На сценарију су радили Србијанка Станковић и драматург Богдан Шпањевић. Директор фотографије је Филип Стојановић, сценографкиња је Невена Марковић, а костимографкиња је Маргарета Маринковић.

Филм “Василија Прекрасна”отвара низ друштвених тема кроз суптилну, крајње интимну причу испитује родитељство, одрастање, вршњачко насиље, однос човјека и природе и његовог удаљавања од исте.

Ова питања, у оквиру дјечијег филма односно “цоминг оф аге” жанра, су још актуелнија због општеприсутног премјештања дјетињства са “улице” на друштвене мреже.

Аутори истичу да је ријеч о изразито фестивалском филму, промишљене стилизације, који је огољен од вишка дијалога, али и да истовремено посједује изражени потенцијал биоскопске дистрибуције, нарочито јер долази након успјешних филмова за читаву породицу, као што су “Лето када сам научила да летим” и “Вучије бобице”.

Филм “Василија Прекрасна” биће сниман током августа на локацијама у Прокупљу, Београду и селу Гласовик. То је иначе, први дугометражни играни филм који ће бити снимљен у Прокупљу и околини.

Подршка

Пројекат за филм “Василија Прекрасна” подржао је 2021. “Филмски центар Србије”, град Прокупље и бројни други пријатељи. У образложењу ФЦС-ове комисије, истакнута је емотивност и актуелност теме.

- Сценарио филма на изузетно емотиван начин описује борбу и оптимизам девојчице која се храбро упушта у потрагу за истином о својој породици. Суочена са самоћом и неправдом, неустрашиво се пробија кроз живот упркос околностима које јој ретко када иду наруку - пише у мишљењу комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана