Почело снимање филма "Вера" о српској шпијунки Вери Пешић

Танјуг
Foto: Промо

БЕОГРАД - Посљедњег дана марта 2022. године почело је снимање филма "Вера", цјеловечерњег играног првенца редитеља и сценаристе Недељка Ковачића, саопштили су из Филмшког центра Србије.

У овом шпијунском трилеру, чија је радња смјештена у вријеме уочи и током Другог свјетског рата, насловну улогу тумачи Јована Стојиљковић, наша најпознатија глумица млађе генерације, док су њени партнери Петар Зекавица и Виктор Савић.

Овај пројекат је, подсјећамо, у јулу 2020. године добио подршку на конкурсу Филмског центра Србије за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова.

Продуценткиња Данка Милошевић истиче да "Вера" доноси озбиљан и жанровски модеран третман једне фасцинантне, а скоро непознате епизоде из наше историје. Расвјетљавајући кроз фикцију историјски лик једне снажзне, независне жене, крајње некарактеристичне за балканско поднебље, "Вера" је пројекат који посједује потенцијал да привуче филмску публику како на домаћем тако и на регионалном простору.

Сценарио за филм су, по замисли Данке Милошевић, написали Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић.

"Вера" је надахнута истинитом причом о Вери Пешић, шпијунки из времена Другог свјетског рата, познатом и као "српска Мата Хари".

"Вера" је прије свега прича о жени у мушком свијету, и по томе је овај филм релевантан за савремени тренутак, више од седамдесет година након догађаја који су у њему описани, каже сценариста и редитељ Недељко Ковачић.

"У лавиринту шпијунских игара на Балкану, од Беча до Цариграда, Вера Пешић опстаје међу југословенским, немачким и британским шпијунима с двоструким и троструким агендама, сама, без идеологије, али одлучна да се бори и преживи", открива Ковачић.

Паралелно са акционом, шпијунском линијом радње, фокус филма је на Вериној интимној, психолошкој драми у контексту тајне њеног поријекла, која формира њене односе с мушкарцима у приватном животу и шпијунској каријери.

Продуценткиња Данка Милошевић је са Недељком Ковачићем већ сарађивала на играно-документарној серији "Јованка Броз и тајне службе" која је крајем прошле године са успјехом приказана на РТС-у.

"Са српском Матом Хари, односно са Вером Пешић, срела сам се током рада на документарном серијалу о историји тајних служби Србије", објашњава Данка Милошевић. " "Садржај њеног званичног досијеа ме је инспирисао да размишљам о филму који би дочарао једну тако узбудљиву истиниту животну причу. Позвала сам сценаристу и редитеља Недељка Ковачића и његову супругу Кристину Ђуковић, и они су са задовољством прихватили моју идеју.Тако је настао сценарио за филм Вера, ратни трилер по мотивима живота вишеструке шпијунке, која је, зарад сопствених интереса, радила за неколико обавештајних служби пре и током Другог светског рата" каже Милошевић.

Јована Стоиљковић је снимање "Вере" почела свега десетак дана након окончања рада на филму "Пукотина у леду" у режији Маје Милош, у коме такође тумачи главну улогу.

"Током припремања улоге ослонила сам се на разговор са Недељком Ковачићем који је живот историјске Вере Пешич проучавао годинама и који одлично познаје све сачуване изворе о њој", каже глумица.

"Причали смо о фактографији и историјским чињеницама, то је било неизбежно, с тим да је у вези са Вером Пешић најфасцинантније то што о њој има доста контрадикторних података. Различити људи су је доживљавали на потпуно различите начине. Ко је заправо била Вера Пешић? О њој се веома мало зна, тако да је мој ослонац за грађење улоге пре свега био сценарио и начин на који је она у њему приказана. Тако заједничким снагама стварамо један филмски лик који јесте заснован на историјској личности, али који истовремено доноси и једно савремено читање њене приче, уз бројне сценаристичке слободе и украсе који нашу Веру чине људском и вишедимензионалном" каже Стојиљковић.

Планирано је да снимање траје до 5. јула на локацијама у Београду и Тополи, баш као и на Авали и Космају, а премијера филма "Вера" се очекује у октобру ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана