Почело снимање филма о оперским великанима из Градишке и Крајине

Рајко Вуковић
Foto: Милан Пилиповић

ГРАДИШКА - Прве сцене документарног филма о великанима опере поријеклом из Републике Српске, првенствено из Градишке и околине, снимљене су недавно у Народном позоришту у Београду.

Осим Радмиле Смиљанић и њеног оца Бранка, по којем Музичка школа у Градишци носи име, те њеног сина Николе Мијаиловића, у филму говоре првакиње Опере Снежања Савичић Секулић, Ивана Драгутиновић Маричић, Наташа Јовић Тривић те Драган Стевовић.

Продуцент и организатор овог документарног пројекта Бојан Вујиновић каже да су оперски великани постали нека врста културних амбасадора Градишке те да се ради о расаднику великих талената и знаменитих личности које су умјеле мијењали свијет набоље.

- Сви наши саговорници који су у Београду и Европи часно су пронијели име родног краја, и Републике Српске, са посебним поштовањем и уважавањем говорили су о двојици оперских редитеља и педагога. То су,  прије свега, Младен Сабљић из Градишке и Борислав Поповић из Доњих Подградаца, али и бројни други умјетници с наших крајева - рекао је Вујиновић.

Музички педагог Бранко Смиљанић, отац Радмиле Смиљанић и учитељ Борислава Поповића, такође је имао значајну улогу. Он је препознао многе музичке таленте и послао их на школовање. Исту улогу наставила је његова кћерка Радмила. Они су утемељили традицију и допринијели да, годинама касније, из Градишке у Београд, у свијет, стазама Радмиле Смиљанић, Младена Сабљића, Борислава Поповића, крену нове генерације.

Снимање је повјерено „Козара филму”, а публика ће, по ријечима Вујиновића, имати прилику да се упозна са јединственом и богатом традицијом музике у овом граду.

- Овај филм о оперским великанима из Градишке, чија премијера ће бити у септембру, поводом отварања обновљене зграде Музичке школе, показује да снага умјетности може промијенити свијет. Сјећање на њих, на њихов таленат и посвећеност, треба да нас инспирише да његујемо и подржавамо умјетност у свим њеним облицима. Овај филм ће бити својеврсни тестамент њиховом насљеђу и доприносу оперској умјетности - сматра Вујиновић. 

Такође, он каже да је екипа окупљена око филма спој врхунских познавалаца филма и историје ових крајева, те да ће овај пројекат врло брзо бити спреман за постпродукцију.

- Снимање ће бити настављено у Градишци наредне седмице, када ће о знаменитости Градишке, чији су умјетници обиљежили златно доба београдске оперске сцене, говорити још неколико музичара и музичких педагога. Режију за филм потписује Милан Пилиповић, познати и награђивани новинар, који иза себе има на десетине документарних филмова који нису остали незапажени. Вјерујемо да ће тако бити и са овим пројектом, а што се тиче самог наслова филма, за сада је радни назив „Оперски великани из Градишке”, али постоји могућност да то на крају промијенимо у „Оперски пјевачи Крајине” - наводи Вујиновић.

Град Градишка и Културни центар подржали су снимање овог документарног филма који ће публици пружити увид у живот и дјело оперских великана из Градишке.

ДОАЈЕНИ

Међу јунацима филма су Младен Сабљић,  оперски редитељ, рођен у Градишци 1923. године,  Борислав Поповић, дугогодишњи редитељ Опере Народног позоришта у Београду, рођен 1931. у Доњим Подградцима, Радмила Смиљанић (сопран), првакиња Опере Народног позоришта у Београду, рођена у Бањалуци, а одрасла у Градишци, и њен син Никола Мијаиловић, оперски пјевач (баритон).

Потребно је поменути да из Републике Српске долазе и Мирослав Чангаловић, оперски пјевач рођен у Гламочу, Бањалучанка Наташа Јовић, мецосопран и првакиња Опере, сопран Дуња Симић из Бањалуке, Младен Продан, изванредни тенор из Приједора, његова суграђанка Нина Фуштар, диригент у београдском Народном позоришту, Сњежана Савичић из Герзова код Мркоњић Града и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана