Почело снимање филма “Мачји крик” у режији Сање Живковић: Креативни опроштај од Горана Паскаљевића

Бранислав Предојевић
Почело снимање филма “Мачји крик” у режији Сање Живковић: Креативни опроштај од Горана Паскаљевића

ПОЖАРЕВАЦ - На локацијама у Пожаревцу и околини пале су прве клапе филма “Мачји крик” у режији Сање Живковић, остварења које је припремао покојни великан српског филма Горан Паскаљевић.

Један од најважнијих и најнаграђиванијих редитеља српске кинематографије, започео је претпродукцију, али није стигао да га реализује пошто је изненада преминуо  у Паризу 25. септембра 2020. године.

Три године послије Паскаљевићеве смрти екипа филма “Мачји крик” окупљена је на терену, снимање ће трајати мјесец дана, а овај сценарио Горан је потписао заједно са Ђорђем Сибиновићем.

Сам филм “Мачји крик” је дирљива породично-социјална драма настала по истинитој причи о раднику и његовој супрузи који се боре за право старатељства над унуком, дјевојчицом обољелом од ријетке и тешке болести, готово неизљечиве, коју је редитељ чију каријеру обиљежавају врхунска остварења, имао по сопственим ријечима велику жељу да сними.

- Реч је о филму инспирисаним аутентичном животном причом Зорана Живановића из Крагујевца. Он је човек који се дуго година борио да стекне право старатељства над својом унуком коју су напустили родитељи и да брине о њој. А унука је дете са “мачјим плачем”, болешћу која је веома ретка и без перспективе да се излечи - говорио је Паскаљевић.

Главну улогу игра босанско-канадски глумац Јасмин Гељо (познат по филмовима “Земља мртвих”, “Напад на полицијску станицу број 13”), а у глумачкој екипи су и Андријана Ђорђевић, Сања Микитишин, Сергеј Трифуновић, Денис Мурић, Марија Шкаричић, Срђан Милетић, Сања Крајно, Весна Паштровић Шашић.

Сања Живковић је српско-канадска сценаристкиња и редитељка, њен први дугометражни играни филм “Еасџ Ланд” (2019), са Нином Кири и Мирјаном Јоковић у главним улогама, премијерно је приказан на фестивалу у Торонту, потом и у Палм Спрингсу, Гетеборгу и бројним другим фестивалима, а српска публика имала је прилику да га погледа на посљедњем “Фесту”.

Дио ауторске екипе коју је Сања Живковић окупила за овај филм чини директорка фотографије Милица Дракулић, костимографкиња Сенка Радивојевић, сценографкиња Невена Марковић, монтажерка Радојка Врабац и шминкерка Мара Милошевић.

Каријера

Током своје изузетне каријере од времена “црног таласа”, које је и он обиљежио својим остварењима, Паскаљевић је снимио 18 играних филмова.

У његовом филму “Кад је Хари постао дрво” из 2001, који је сврстан међу десет најбољих остварења ирске кинематографије, започео је каријеру Килијан Марфи, који је ове године напунио свјетске биоскопе насловном улогом у драми “Опенхајмер”. Филм “Посебан третман” донио му је “Златну арену” у Пули, номинације за канску “Златну палму” и “Златни глобус”, за “Време чуда” и “Сан зимске ноћи” освојио је награду критике и жирија у Сан Себастијану.  Ипак, филм који можда најбоље одређује његово стваралаштво јесте “Буре барута” из 1998, који му је донио награду критике у Венецији за најбоље остварење, европског “Оскара”, награде у Ваљадолиду, Санта Барбари, Хаифи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана