Почело снимање филма "Баук" о нато бомбардовању Београда

Срна
Foto: ртс

БЕОГРАД - У Београду је почело снмање дугометражног играног филма редитеља, сценаристе и продуцента Горана Радовановића под називом "Баук", који се бави темом НАТО бомбардовања Београда 1999. године и то из угла деветогодишњег дјечака.

Снимање овог филма почело је симболички на годишњицу почетка НАТО агресије на Србију, 24. марта, саопштио је Филмски центар Србије /ФЦС/. Радовановић, који потписује остварења као што су "Чекајући Хандкеа" и "Енклава", рекао је да је прошло више од двије деценије од НАТО агресије и постоји довољна временска дистанца да се овој теми приступи отворено, хладне главе, али и даље са великом емоцијом.

Дјечака Саву глуми Јакша Прпић, а поред њега кључне улоге у филму остварију сјеверномакедонска глумица Сара Климоска, као и српски глумци Војин Ћетковић, Бранка Шелић, Давор Јањић, Милош Биковић, Калина Ковачевић и други. Комисија ФЦС-а је у образложењу своје одлуке да се подржи овај пројекат истакла да је "Баук" снажна и вишеслојна прича о бомбардовању Србије од НАТО снага 1999. године.

Сценарио је описан као поетска студија о побуни против агресије која говори чистим, јасним и неокаљаним језиком дјечијег посматрања свијета. Са Радовановићем на филму "Баук" сарађују прослављени руски директор фотографије Владислав Опељантс, иначе познат по сарадњи с Никитом Михалковим. Сценограф је Владислав Лашић, костимографкиња Катарина Циглић, директор филма је Младен Петровић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана