Почело одбројавање за Игру престола

Цвија Мркоњић
Почело одбројавање за Игру престола

Љубитељи серије "Игра престола" са нестрпљењем очекују почетак четврте сезоне који је најављен за 6. април, а посебно их је обрадовала вијест да ће можда бити снимљен и истоимени филм.

Творац серије писац Џорџ Р. Р. Мартин наговијестио је да би истоимена, веома популарна серија - чија четврта сезона на мале екране стиже почетом априла, могла да се заврши као филм.

Мартин је "Холивуд рипортеру" рекао да ће са развојем приче можда бити потребно "нешто са буџетом за дугометражно остварење".

- Све зависи колико ће серија трајати. Да ли ће ићи седам, осам или 10 година. Књиге постају све детаљније и детаљније. Мислим да ће за финале бити потребно нешто са буџетом за филм, нпр. 100 милиона долара за два сата. Ти змајеви постају баш велики, знате - рекао је писац чији је серијал на српском језику објавила "Лагуна".

Мартин је наговијестио да би по његовом дјелу "Tales of Dunk and Egg", које је смјештено у вријеме 90 година прије дешавања у "Игри престола" такође могла да буде снимљена серија.

Четврта сезона фантастичног драмског спектакла снимана је још прошлог љета, а обухвата другу половину треће књиге из Мартиновог циклуса "Пјесма леда и ватре".

На екранизацију чекају још два написана Мартинова романа ("Гозба врана" и "Плес змајева"), а Мартин пише и шесту књигу ("Вјетрови зиме"). Он планира циклус да закључи седмим романом под називом "Сан о прољећу".

Адаптација "Гозбе врана" била је нешто захтјевнији задатак него што је била адаптација треће књиге "Олуја мачева", коју већина фанова издваја као најдражи роман из Мартиновог циклуса, док се четврта књига сматра његовим најслабијим наставком.

"Гозба врана" уводи нова лица па је мање пажње посвећено омиљеном ликовима - Тириону, Денерис и Џону. С обзиром на то да се догађаји 4. и 5. књиге великим дијелом преклапају, серија ће истовремено пратити обје како би се осигурала хронолошка конзистентност."

У четвртој сезони серијала на екране ће се вратити неки стари ликови - Алисер Торне, Лиса Ерин и Рорџ. Овен Тејл у улози Алисера Торна посљедњи пут се појављивао у осмој епизоди прве сезоне.

- Ријеч је о немилосрдном и грубом лику чија је прошлост оставила тешке посљедице на карактер. Радо га глумим, а и неки од дијалога су заиста фантастични - казао је Тејл о својој улози.

У серију се враћа и Енди Беквит у улози Рорџа, који се појављивао у другој сезони, а најављен је повратак и Кејт Дики (Лиса Ерин) и Денијел Портман (Под Пајн).

Детаљи

- Због буџета и времена трајања саме епизоде, немогуће је обрадити сваки детаљ радње или сваких неколико минута скакати на тридесетак различитих ликова који се налазе на различитим мјестима. То је замка у коју је лако могуће упасти и ми ћемо се потрудити да је избјегнемо - рекао је продуцент серије Дејвид Бениоф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана