Почели “Дани руског филма”

Срна
Почели “Дани руског филма”

БРАТУНАЦ - Пројекцијом филма “Лед два” снимљеним 2020. године, аутора Жора Крижовникова вечерас је у Братунцу почела пета културна манифестација “Дани руског филма”.

Вечерас, због епидемиолошких мјера и ограниченог броја посјетилаца, више од стотину заинтересованих није могло присуствовати пројекцији филма.

Директор братуначког Дома културе Радован Петковић рекао је Срни да, због епидемиолошке ситуације, пројекцијама може присуствовати максимално 50 гледалаца који морају носити маске и бити довољно удаљени један од другог.

Он каже да се неће наплаћивати улазнице за пројекције током манифестације.

Према Петковићевим ријечима, манифестација ће ове године трајати краће и имаће мање садржаја него претходних година због поштовања мјера заштите од ширења вируса корона.

“Крећемо обазриво са организовањем културних садржаја након скоро годину дана паузе. Циљ нам је оживљавање културног живота и да братуначкој публици приредимо неке културне садржаје, уз мјере максималног опреза”, објашњава Петковић.

Он каже да је, због епидемиолошких мјера, изостало свечано отварање манифестације, као и глумачке радионице, изложбе и још неки пратећи садржаји.

“Ове године ћемо за четири вечери приказати четири играна филма у оквиру ових скраћених жДана руског филмаж”, прецизирао је Петковић напомињући да је претходних година манифестација трајала седам дана.

Средњошколка Теодора Станишић рекла је Срни да је радује што је након годину дана паузе, организован овај културни догађај и изразила наду да ће оживјети културни живот у овом мјесту.

Она је истакла да није исти доживљај гледати филм у биоскопу и на телевизији или рачунару и да су се млади зажељели културних садржаја.

Пјесникиња Милојка Живановић рекла је да јој је драго што се поново организују културне манифестације и почињу културна догађања у Братунцу.

“Занима ме руска култура уопште, а посебно њихова кинематографија и срећна сам што имамо прилику да у нашем градићу видимо неколико руских филмова након дугог културног поста због пандемије”, истакла је Живановићева.

Сутра, другог дана фестивала, биће приказан филм “Не боли ме” Алексеја Балабанова, а у сриједу, 3. фебруара, филм “Питер ФМ” редитељке Оксане Бучкове.

Дани руског филма биће завршени у четвртак, 4. фебруара, пројекцијом филма “Статус слободан” редитеља Павела Руминова.

Организатор ове културне манифестације је Дом културе Братунац у сарадњи са Амбасадом Русије у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана