Побједник фестивала “Санденс”, имигрантски трилер филм “Nanny"

Б. П.
Побједник фестивала “Санденс”, имигрантски трилер филм “Nanny"

Филм “Nanny”, трилер о имигранткињи без докумената која ради за богату њујоршку породицу освојио је главну награду на филмском фестивалу “Санденс”.

Дебитантски филм режисерке Никјату Јусу приказује жртве које сенегалска дадиља Ајша трпи након што је напустила своју земљу и малог сина како би изградила нови живот за њих обоје.

- У Америци нисмо видјели довољно филмова који истински одражавају несразмјеран ниво судбине црних жена, домаћица које одржавају ову земљу на површини. Хтјела сам у фокус ставити жене које су обично на периферији прича других жена - рекла је Јусу,Американка чија је породица поријеклом из Сијера Леонеа.

Није још познат датум премијере филма који има елементе хорора и афричког фолклора и бави се расним питањима и мајчинством.

Фестивалску награду за најбољи документарни филм однио је филм “The Exiles” режисерке Кристина Чој, у којем прати три прогнана кинеска дисидента након гушења протеста на кинеском тргу Тијанмен 1989. године.

Специјалну награду публике за најбољу драму освојио је филм “Cha Cha Real Smoth”, са Дакотом Џонсон у главној улози старије, заручене жене која се упушта у љубавну везу са студентом којега глуми сценарист и редатељ Копер Рајф, а филм је купио “Apple TV+”, током фестивала за 15 милиона долара.

Фестивал који је основао Роберт Редфорд и који слави независну кинематографију одржава се виртуелно већ другу годину, због пандемије вируса корона у САД-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана