Пет књига које могу помоћи у најтежим тренуцима

Г.С.
Пет књига које могу помоћи у најтежим тренуцима

Ово нису self-help књиге али јесу књиге које су многима помогле у најтежим тренуцима.

Према потралу buro247.rs углавном су збирке – кратких прича, есеја или асоцијација.

Свако дјело је љековито на свој начин и подсјећа на разговор са неким мудрим и емпатичним пријатељем, који вас разумије, поистовјећује се али се не намеће.

На крају дана, то јесте добра књига: она која те подсјети да ниси сам. И да је свијет много већи од тебе.

Too Much and Not the Mood – Дурга Chew-Bose

Knjige mentalno zdravlje 2

Инспирисано реченицом Virginie Woolf из књиге А Writer’s Diary из 1931. године, Тоо Much and Not the Mood је ауторкин покушај да напише серију есеја искључиво за себе, а не за читаоца. Резултат тога је збирка есеја која продире у колективну свијест на начин на који она очигледно није могла ни да замисли, од поп културолошких тренутака који су нам подвјесно формирали идентитет до размишљања о оним највећим (и недокучивим) темама – породици, креативном изражавању, смрти.

Tiny Beatyful Things – Cheryl Strayed

Knjige mentalno zdravlje 1

Tiny Beautiful Things је књига сачињена од савjетодавних текстова које потписује такозвана Sugar, илити списатељица Cheryr Strayed. Годинама је под псеудонимом одговарала на туђе дилеме, питања, заврзламе (веће и мање), а кроз одговоре је откривала дијелове свог живота. Уткано кроз свако питање и одговор је огромна топлина и људскост која надвладава сваку недоумицу.  

У јесен – Карл Уве Кнаусгор

Knjige mentalno zdravlje 3

У јесен је дошла у правом тренутку. У питању је први од четири тома својеврсне личне енциклопедије, које аутор пише својој ћерки. Кроз најразличитије опсервације о природи и свакодневним предметима, његов квартет посвећен годишњим добама је врста медитације – умириће вас у тренутку.

Проширење подручја борбе – Мишел Уелбек

Knjiga mentalno zdravlje 4

Кратка је књига, има само 144 страна, али прецизно описује битку са менталним здрављем и кретање кроз свакодневни живот током борбе са депресијом. Највише ми је оставило утисак то што крај није класичан happy end, већ суптилан наговијештај да ће ствари кренути на боље – а то је некада сасвим довољно.

Dress Your Family in Corduroy and Denim – David Sedaris Knjige mentalno zdravlje 5

Кажу да је смијех лековит, а уз Давида Седариса је смех обавезан. Кроз збирку кратких прича о оним атипичним детаљима који чине сваку породицу то што јесте, ова књига је љековита, дирљива и натераће вас да смијењујете сузе и смијех из стране у страну. Крајње катарзично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана