"Парк из доба Јуре" премијерно објављен прије тридесет година VIDEO

Бранислав Предојевић
"Парк из доба Јуре" премијерно објављен прије тридесет година VIDEO

ЛОС АНЂЕЛЕС - Прије тачно 30 година славни Стивен Спилберг пустио је у биоскопе своју екранизацију романа Мајкла Кричона "Парк из доба Јуре" и у спектакуларном стилу вратио диносаурусе у живот 65 милиона година након њиховог изумирања.

Чувени мајстор пљачкања биоскопских благајни као дијете био је по опчињен диносаурусима и то је демонстрирао у биографском филму "Фаблеманови", гдје као школарац скупља њихове фигурице од ливеног гвожђа и користи их у главним улогама у дјечјим аматерским филмовима.

- Више су ме занимали диносауруси у "Кинг Конгу" него сам Кинг Конг, али никад нисам знао како да сву своју љубав према палеонтологији преточим у причу све док није дошао Мајкл Кричон и написао своју књигу - рекао је Спилберг.

Поменута књига била је "Парк из доба Јуре", коју је Спилберг уз помоћ "Јуниверзала" откупио и адаптирао 1993. у узбудљиву авантуру и један од филмова с ​​највећом зарадом свих времена, да не спомињемо револуционарно технолошко достигнуће филма које је промијенило специјалне ефекте и седму умјетност увело на велика врата у дигиталну еру. С креативне стране, његова структура и приступ су мјерило за многе модерне блокбастере, док је његов успјех изњедрио велику франшизу од шест филмова, тематске паркове, видео-игре и бренд играчака и сличне маркетиншке робе створивши комерцијални цунами који траје све до данас. У доба када се Спилберг упустио у подухват, био је велика режисерска и продуцентска звијезда са неколико огромних хитова иза себе, снажном подршком публике и солидним респектом критике, а након "Парка" он је постао сила за себе унутар Холивуда и аутор који може радити шта жели.

Базирајући причу на класичним постулатима авантуристичког филм: егзотична средина - мала група у опасности - мистериозна пријетња, он је уз помоћ револуционарне технике рада и коришћења аниматронске технике и употребе ЦГИ технологије те врхунске глумачке екипе створио магично искуство у којем је уживало више генерација публике. Од напетог сценарија Мајкла Кричона и Дејвида Кипа, преко Спилбергових задивљујућих визуала и увјерљивог ансамбла који укључује Сема Нила, Џефа Голдблума и Лауру Дерн до сјајне музике Џона Вилијамса, све је склопљено у фантастичну цјелину, која је напала сва чула и емоције публике.

Радња филма смјештена је на измишљено острво Исла Нублар, у близини пацифичке обале Централне Америке у близини Костарике, гдје су богати бизнисмен по имену Џон Хамонд (Дејвид Атенборо) и тим генетских научника створили парк несталих диносауруса. Када похлепа појединца и индустријска саботажа доведу до катастрофалног гашења електроенергетских објеката у парку и безбједносних мјера опреза, мала група посјетилаца, сачињена од научника и Хамондових унука, бори се да преживи и побјегне са острва које након несреће функционише на праисторијском принципу предатора и плијена.

Снимање у Калифорнији и на Хавајима трајало је од августа до новембра 1992. године, а постпродукција је трајала до маја 1993. под надзором Спилберга у Пољској, док је снимао "Шиндлерову листу". Диносауруси су створени револуционарним компјутерски генерисаним сликама и са аниматроничким диносаурусима у природној величини, које је направио тим Стена Винстона и то су биле главне звијезде филма, о чему Спилберг није имао дилеме.

- То су биле главне звијезде филма, диносауруси. А да то није успјело, ништа у вези са филмом не би успјело. Када сам видио пробне снимке, посљедњи пут ми је тако пала вилица када ми је Џорџ Лукас показао снимак империјалне крстарице у "Ратовима звијезда" - рекао је Спилберг.

Режисер је био увјерен у исплативост, а филм попраћен невиђеном маркетиншком кампањом вриједном 65 милиона долара.

Филм је премијерно приказан 9. јуна 1993, а објављен у биоскопима 11. јуна у Сједињеним Државама. Зарадио је више од 914 милиона долара широм свијета у својој оригиналној дистрибуцији. Освојио је више од 20 награда, укључујући три "Оскара" за своја техничка достигнућа у визуелним ефектима и дизајну звука.

Пакет

Поводом прославе 30 година од премијере биће објављена луксузна 4К ултра HD колекција "Парка из доба јуре" у челичној кутији. Ова колекција са двоструким дисковима садржи рестаурирану 4К резолуцију оригиналне филмске траке, колекционарску књижицу од 44 странице са детаљима о насљеђу филма, умјетничке реплике сцена из филма, као и картице које се користе за звучно оглашавање диносауруса из филма и избачене сцене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана