Палићки филмски фестивал почео уручењем награде Богдану Диклићу

Танјуг
Палићки филмски фестивал почео уручењем награде Богдану Диклићу

ПАЛИЋ - Јубиларни, 30. Фестивал европског филма Палић отворен је вечерас уручењем награде "Александар Лифка" глумцу Богдану Диклићу и приказивањем филма "Жан ди Бари" француске редитељке Мајвен.

Диклић је дочекан дуготрајним аплаузима посjетилаца пред испуњеном Летњом позорницом у Палићу, гдjе му је "Лифку" за допринос европској кинематографији у категорији домаћих стваралаца уручио предсjедник Савjета фестивала, драматург Душко Ковачевић.

"Нећете ми замерити, био сам већ у сличној прилици, а и не могу да кажем ништа ново. Јако сам радостан. Али рећи ћу поново, да сам само представник свих тих људи. Заједно смо радили - првих 48 година", рекао је Диклић.

Прijе него што је фестивал прогласио отвореним, Диклић је захвалио свим сценаристима и редитељима са којима је имао част и задовољство да ради, као и директорима фотографије, тонцима, клаперима, бинским мајсторима, возачима и другима.

Подсјетивши да је Диклића упознао почетком 1970-их на Академији за позориште, Ковачевић је истакао да му је част што је у прилици да уручи "старом другу ово велико међународно признање".

Ковачевић је рекао да је "сигурно доказано, да је Дик један до наших најзначајних глумаца, који је одиграо улоге у филмовима који се памте".

"Ове године је 40 година о премијере филма 'Маратонци трче почасни круг'. То је лепа прича. Мање лепа је да смо били млађи 40 година. Зато је тај филм тако трагичан", нашалио се Ковачевић.

Поводом 30 година Палићког фестивала установљено је мало признање - Реплика Палићког торња, коју је директор фестивала Радослав Зеленовић уручио првом добитнику Ковачевићу.

Према ријечима Ковачевића, "фестивал је сад у најбољим годинама - за разлику од нас".

"Фестивал нам је дошао у најбоље доба - тридесете. Да да је било лако - није. Да је било велико задовољство - јесте. Да је могло више - вероватно. Да је могло боље - тешко", поручио је Зеленовић.

У свом обраћању, градоначелник Суботице Стеван Бакић је истакао да се јубиларно издање фестивала слави "поново пред многобројном публиком, која три деценије верно прати смотру најбољих филмова Европе". Према његовим речима, Палићки фестивал је издржао све недаће и потврђује изреку да "они који се рађају у невреме израстају у чвршће и зрелије".

Бакић је додао да су од првог издања фестивал многи сматрали неперспективним, "а он је израстао у дива", који слави умјетност упркос свопштој несигурности у свијету.

Градоначелник Суботице је нагласио да отварају Палићки фестивал "уверени да ће још дуго трајати", а томе иде у прилог квалитет филмова.

Пред свечано отварање, покрајински премијер Игор Мировић је рекао новинарима да је Покрајинска влада и ове године издвојила "не мала средства да помогне бројне редитеље и глумце, и тако помогне велику ренсансу филм у нашој земљи".

"Никад се није оволико снимало, постоје високи домети у нашој земљи. Култура је темељ је дуговечности и опстанка једног народа. Вечерас на Палићу видимо колико ја важно да публика покаже, као и минулих деценија, посвећеност филму", рекао је Мировић.

 Према његовим ријечима, током трајања фестивал ће имати бројне ствараоце и госте из иностранства што "подиже значај Палића и Суботице".

"Иза нас је 30 година када је реч о филмском фестивалу и веруме да је немали број људи дошао да посети Палић и Суботицу који овде има велику традицију", навео је Мировић.

На Летњој позорници Палић потом је главни такмичарски програм отворио филм "Жан Ди Бари"  редитељке Мајвен, која у историјској драми смјештеној на двор краља Луја XIV тумачи главну улогу уз холивдског глумца Џонија Депа.

Главну такмичарску селекцију Палића који траје до 21. јула чине и филмови "Црвено небо" Кристијана Пецолда, "Сенека: О стварању земљотреса" Роберта Швенкеа, "Заробљен" Василиса Кацуписа и "Три хиљаде нумерисаних делова" Адама Часија.

Ту су и "Земља кратких реченица" Хеле Јоф, "Преекспонирано" Елеоноре Венинове, "Нула калорија" Џесике Хауснер, "Стари храст" Кена Лоуча, а ван конкуренције су "Ингеборг Бахман - Путовање у пустињу" Маргарете Фон Троте, "Савршени дани" Вима Вендерса и "Заштита пре свега" Павла Вучковића.

Фестивал има и такмичарски програм „Паралеле и Судари", као и селекције "Млади дух Европе", "Северна Македонија у фокусу", "Нови мађарски филм", "Нови европски документарци", "Еко докс", "Омаж добитнику Ундергроунд Спирит награде", "ЕFA Shorts" и друге.

Након Диклића, "Лифка" ће током фестивала бити уручена редитељу Андреасу Дрезену у категорији иностраних стваралаца и глумцу Николи Ристановском из Сjеверне Македоније у регионалној категорији.

Мултимедијална умjетница Марија Кањас добитница је награде „Underground spirit" за изузетан рад на пољу независног филма.

На фестивалу ће бити додијељене награде АФИФС за набољи српски филм и за најбољи филм у српској мањинској копродкцији у прошлој години, под покровитељском Филмског центра Србије.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА и други

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана