Падају тајне са Фалсификатора

Александра Маџар
Падају тајне са Фалсификатора

Бањалука - Док смо снимали филм "Фалсификатор", дошао сам на идеју да снимимо филм о филму и да кроз њега представимо бројне занимљивости везане за ову причу.

Рекао је ово за "Глас Српске" глумац и продуцент Тихомир Станић, који у филму Горана Марковића тумачи насловну улогу, фалсификатора Aнђелка.

Већи дио филма "Фалсификатор" снимљен је у Републици Српској, у селу Шешковци и у Лакташима, мјесту гдје је дио свог дјетињства провео Тихомир Станић.

Филм Горана Марковића настао је у копродукцији "Балкан филма" из Републике Српске, "Дрина филма" из Србије и "Јадран филма" из Хрватске, а Радио-телевизија Републике Српске је копродуцент. Свјетску премијеру "Фалсификатор" је имао 3. марта на затварању 41. Феста у Београду, а премијеру у Републици Српској доживио је 7. марта у Бањалуци.

- У филму о филму гледаоци ће имати прилику да виде шта је све у "Фалсификатору" фалсификовано од стварног живота у односу на средину у којој је сниман и главне ликове - казао је Станић.

Каже да је један од главних актера у филму о филму требало да буде његов брат, продуцент Богдан Станић, који је преминуо прије премијере филма "Фалсификатор".

- Сада покушавамо да завршимо ту целу причу о снимању "Фалсификатора". То ће бити документарно-играни филм и планирамо да буде завршен до краја године. У њему ће се појављивати људи који ће демантовати неке од сцена у самом филму - рекао је Станић.

Радња филма смјештена је у 1968. годину, а прича прати Aнђелка, који фалсификује дипломе, али не због користи, већ из љубави и алтруизма, све док не буде откривен и одведен у затвор на неколико година.

Aнђелкову супругу глуми популарна српска глумица Бранка Катић, а осим ње играју и Сергеј Трифуновић, Драган Петровић, Светозар Цветковић, Борис Комненић, Наташа Марковић, Емир Хаџихафизбеговић, Харис Бурина, Горан Навојец, Јернеј Шугман, Радко Полич...

Улоге у филму, који је добио позитивне критике, остварили су и глумци из Републике Српске. Своје креације показали су  Aлександар Стојковић Пикси, Борис Шавија, Бранко Јанковић, Добрица Aгатоновић, Драгослав Медојевић, Горан Јокић, Aња Станић, као и дебитант Душан Плавшић.

Станић подсјећа да га веома радује чињеница да је "Фалсификатор" вратио публику у биоскопе и да је једнако одушевио старије и млађе гледаоце.

Шешковци

Филм "Фалсификатор" приказан је у Дому културе у Шешковцима, гдје је одржано пет пројекција, на којима је било по 90 посјетилаца. Пројекције које су одржане 4. маја, на дан када је Тито преминуо, прве су одржане у Дому културе послије 30 година.

- Велика је част доживјети приказивање филма на мјесту где је сниман. Мештани су поносни на филм, а имали су прилику да се цели дан друже са делом екипе "Фалсификатора" - каже Тихомир Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана