Ове улоге су их могле коштати каријере

Блиц
Ове улоге су их могле коштати каријере

За холивудску глумицу ништа није тако ризично него када се на великом плату појави у лику старе, поружнеле и дебеле жене.

За глумца једнако је ризично када изађе из уобичајних улога и одглуми транвестита или хомосексуалца. Они храбрији када се осмjеле на ризик, неретко са собом однесу и најпрестижније награде. Ово су неки од њих.

Руни Мара-Мушкарци који мрзе жене

Филм Дејвида Финчера "Мушкарци који мрзе жене" базиран је на књигама шведског новинара и писца Стига Лашона, у којем је главну женску улогу играла Руни Мара. 

Када је изабрана да портретише необичан лик Лисбет Саландер, Мара је била тек на почетку каријере, па је ова улога могла да је прослави или покопа. Изазови пред које ју је редитељ поставио нису се само тицали драстичног мијењања њеног физичког изгледа. Мара је морала и да сним језиве сцене у којима  њен лик трпи сексуално насиље.  

Камерон Дијаз-Бити Џон Малкович

Холивудску глумицу Камерон Дијаз редитељи су углавном бирали за улоге љепотица, а први филму у којем Камерон није играла на карту свог шарма био је "Бити Џон Малкович".  

Камерон је у том филму непрепознатљива, са дугом коврџавом косом и лажним зубима, а ризик са којим се суачила када је пристала да игра нетипичну улогу  на крају јој се исплатио у виду номинације за Златни глобус.  

Шарлиз Терон - Монструм

Некадашња манекенка и глумица Шарлиз Терон награђена је Оскаром за улогу у филму "Монструм" Шарлиз је играла Ејлин Вурнос, проститутку и првог женског серијског убицу која је осуђена на смрт.  

Шарлиз се за потребе филма угојила 10 килограма а на снимању је носила маску која  је њено лијепо лице учинила непрепознатљивим.  

Ал Паћино - Кум

Глумац Ал Паћино је недавно признао да је улога Мајкла Корлеона у филму "Кум" направила његову каријеру. Тада је открио и да је мало фалило па да умјесто њега, неки други глумац постане дио историје америчке кинематографије.  

Како је тада био тек глумац на почетку каријере, продуценти филма нису били заинтересовани да га ангажују за улогу најмлађег сина Вита Корлеона, упркос инсистирању редитеља Френсиса Форда Кополе. На крају, жеља редитеља је пресудила а Паћино је ушао у легенду.  

Џони Деп - Пирати са Кариба

Лик Џека Спароуа, Џони Деп је градио по лику свог пријатеља музичара Кита Ричардса. Иако му је ова улога донијела и номинацију за Оскара, Деп је признао је замало коштала ангажмана на филму.  

Челници продуцентске куће "Дизни" који су реализовали овај филм, нису најбоље могли да схвате нијансе лика који је Деп изградио па су се уплашили да га ни публика неће разумијети Срећом ријешили су да ризикују а Џек Спароу данас спада у живописније ликове америчке кинематографије.   

Џек Гиленхал и Хит Леџер - Планина Броукбек

Покојни Хит Леџер и Џек Гиленхал одиграли су улоге живота када су у филму "Планина Броукбек" глумили страствене љубавнике. Иако су многи биоскопи у Америци, због хомосексуалног садржаја, одлучили да повуку филм из дневне понуде, овакве и сличне реакције нису оставиле значајне посљедице на каријере младих глумаца.  

Изнад свих контроверзи које је овај филм изазвао, у суштини он је остао снажна љубавна прича са поруком са којом многи могу да се поистовете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана