Отворен легат Ружице Сокић у Адлигату

Танјуг
Отворен легат Ружице Сокић у Адлигату

Легат филмске и позоришне глумице Ружице Сокић (1934-2013) отворен је данас у Удружењу за културу, умjетност и међународну сарадњу "Адлигат" из Београда.

У присуству свега петоро гостију, поштујући све мјере Кризног штаба за борбу против коронавируса, на годишњицу рођења славне глумице, говор је одржао њен супруг, Мирослав Лукић, оснивач и управитељ Фондације Ружице Сокић.

"Велики дан за све нас - званично формирање легата на којем радимо већ месецима, кутак моје драге супруге коју су волеле и воле генерације, сада је спреман за посетиоце", обратио се присутнима господин Лукић.

Због епидемиолошке ситуације, посетиоци ће морати да сачекају неколико мјесеци да уживо виде значајан дио Ружицине заоставштине.

Данашњи дан је уједно и дан Фондације Ружица Сокић и дан када се додјељује Годишња награда ''Ружица Сокић'' младој талентованој глумици за запажена глумачка остварења у протеклој позоришној сезони.

Награду су до сада добиле глумице Нада Шаргин, Јована Гавриловић, Милица Гојковић и Јована Стојиљковић.

Ипак, ове године, због пандемије и свих наметнутих ограничења свима, а посебно позоришној сцени у цјелини, награда није додјељена, а умјесто тога скромно, али свечано, обеиљежено је формирање легата у Адлигату.

У Југословенској кинотеци налази се филмска грађа, а у Адлигату сва остала грађа, удружењу са којим је потписан уговор о поклону и протокол о сарадњи.

Легат је формиран на иницијативу новинарке и глумице, суоснивача Адлигата - Стеванке Чешљаров, а овим поводом је Фондација Ружице Сокић припремила и посебан Проспект - "Културно наслеђе Ружице Сокић".

У легату Ружице Сокић налази се значајна позоришна и друга архивска грађа, велики број награда, дио библиотеке са више од стотину књига са посветама, али и намјештај из стана славне глумице који је припадао њеном оцу Петру Сокићу (1893-1964), уреднику листа "Правда".

"Кутак Ружице Сокић биће значајна ризница за проучавање позоришта и једног времена, важна надоградња Адлигатове Позоришне збирке", објашњава Виктор Лазић, председник Адлигата, који је недавно примљен за члана управног одбора те Фондације, као знак повезивања, повјерења и спремности на заједничку сарадњу двије институције.

Антологијска глумица је током каријере била веома продуктивна, одиграла је више од 400 улога: 97 у позоришту, 28 на у ТВ драмама, 57 у ТВ серијама, 199 радио-улога и 51 улога на филму.

Истакла се као тумач лирских, комичних и трагикомичних улога, посебно у савременом репертоару домаћих драмских писаца, прије свега Александра Аце Поповића, и страним дјелима авангарде и модерне драматургије.

Бавила се и педагошким радом један кратак период, водила је класу глуме на Академији уметности "Браћа Карић" (1996-2000).

Носилац је скоро свих награди на филму и позоришту, од чега су најзначајније Златна и Сребрна арена на Филмском фестивалу у Пули, али је и добитница награда „Жанка Стокић", „Добричин прстен", „Златни ћуран", „Јоаким Вујић", „Павле Вуисић", „Златна арена", „Стеријине награде".

Све те награде се сада могу видети у Адлигату као преглед њених тријумфа у каријери.

Током 2010. године објавила је књигу сјећања „Страст за летењем", а о Ружици Сокић као веома плодној позоришној и филмској умјетници објављено је пет књига.

Као заслужни умјетник, била је добитник националног признања Министарства културе Републике Србије, а Град Београд ју је прогласио заслужним грађанином, чиме је одређено и мјесто њене сахране 2013. године у Алеји великана на Новом гробљу.

Легат и протокол о сарадњи са Фондацијом Ружице Сокић квалитетније ће представити изузетно значајну историјску грађу у вези са животом и радом велике глумице, као и вансеријског културног опуса којим је задужила Србију.

Адлигат представља Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу, Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности и Библиотеку Лазић (од 1882. године), на адреси Јосипа Славенског 19а у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана