Откривени детаљи новог “Аватара”: Пандорин свијет ватре, насиља и емоција

Бранислав Предојевић
Откривени детаљи новог “Аватара”: Пандорин свијет ватре, насиља и емоција

ЛОС АНЂЕЛЕС - Славни режисер Џејмс Камерон открио је да ће се трећи филм његовог блокбастер серијала “Аватар” звати “Ватра и пепео”.

Камерон и звијезде његовог научнофантастичног серијала Зои Салдана и Сем Вортингтон посјетили су “Дизнијеву” конвенцију “Д23 Експо”, која се одржава у граду Анхајму у Калифорнији. Током излагања Камерон није показао инсерте из предстојећег филма, али је укратко испричао о чему се ради у филму “Аватар: Ватра и пепео” и шта публика може да очекује.

- Видјећете много више дијелова Пандоре које никада прије нисте видјели и цијела прича постаје још емоционалнија. Улазимо у заиста изазовно подручје за све ликове које познајете и волите - рекао је Камерон. Чувени филмаџија, заслужан за три од четири најкомерцијалнија филма свих времена, истовремено је радио на филмовима “Аватар: Пут воде” из 2022. године и “Аватар: Ватра и пепео”, који стиже до краја сљедеће године.

Такође, редитељ је открио да су два наставка првобитно требало да буду један филм, али током претпродукције схватили су да је превише материјала и одлучили да га подијеле на два дијела.

Филм “Аватар: Пут воде” је наставак “Аватара” из 2009. године, најуспјешнијег филма свих времена. Оба филма била су блокбастери и зарадили су више од двије милијарде долара у биоскопима. Сценарио за филмове написали су Камерон, Рик Јафа и Аманда Силвер, а други дио серијала пратио је Џејка Салија (Вортингтон) и Нејтири (Салдана) те њихову породицу с којом су одлучили да напусте свој стари дом и преселе се у клан Меткајина који живи на једном острву планете Пандоре.

На овај потез су се одлучили након што се у њихове животе вратио стари непријатељ који представља опасност за цијелу планету. Радња филма “Ватра и пепео” се одвија непосредно након завршетка прошлог филма и приказаће сусрет породице Сали и ратоборног клана познатог као Народ пепела, који предводи поглавица Варанг. Овај народ живи на вулканском подручју Пандоре и склонији је насиљу и борбама за моћ.

- Појављују се нови ликови. Мислим да ће вам се један од њих свидјети или ћете вољети да га мрзите - изјавио је Камерон.

У новом наставку “Аватара” глумачкој постави придружују се Уна Чаплин, Дејвид Тевлис и Мишел Јео. Стару екипу, која ће поновити своје улоге, чине Вортингтон, Салдана, Сигурни Вивер, Стефан Ланг, Кејт Винслет, Клиф Кертис, Бритаин Далтон, Џек Чемпион, Тринити Јо-Ли Блис, Бејли Бас, Џоел Дејвид Мур, Еди Фалко и Дилеп Рао. Премијера филма заказана је за 19. децембар 2025. године.

Ландау

Камерон је продуцирао све филмове “Аватар” са својим дугогодишњим креативним партнером Џоном Ландауом, који је преминуо у јулу од рака у 63. години.

Камерон је признао да је један дио њега отишао смрћу сталног сарадника.

- Његово насљеђе нису само филмови које је продуцирао већ и лични примјер који је дао. Произвео је сјајне филмове, не посједујући моћ, већ ширећи топлину и радост стварања биоскопа. Он нас је све инспирисао да будемо и да дајемо све од себе, сваки дан. Изгубио сам драгог пријатеља и најближег сарадника од 31 године. Дио мене је откинут - рекао је режисер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана