"Отац" од 2. децембра у биоскопима у Њемачкој

ГС
"Отац" од 2. децембра у биоскопима у Њемачкој

БЕОГРАД - Вишеструко награђивани филм "Отац" (2020) редитеља Срђана Голубовића од 2. децембра имаће редовну биоскопску дистрибуцију у више градова њемачке, саопштио је Филмски центар Србије (ФЦС).

Редитељ ће доћи лично на премијеру свог филма у Берлину, Дрездену, Хамбургу, Франкфурту / Мајни, Минстеру и другим градовима Немачке.

"Отац" је раније откупљен за дистрибуцију и у САД, Француској, Турској, Швајцарској, Јужној Кореји, Литванији, Ирској, Великој Британији, Грчкој, Кипру, Тунису, Уједињеним Арапским Емиратима, Алжиру, Египту, Ирану, Ираку, Јордану, Кувајту, Либану, Ираку, Судану, Мароку.

Социјална и психолошка драма "Отац" је филм о губитнику, одбаченом и пониженом човјеку коме су због сиромаштва одузели дјецу.

Кроз своје дуго путовање, ходајући од свог села на југу Србије до пријестонице, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја сасвим ненадано постаје - херој.

Сценарио који потписују редитељ Голубовић и Огњен Свиличић из Хрватске базиран је на истинитој причи, која је у последњем периоду била доста присутна у српским медијима, и коначно је тек недавно послије шест година добила срећан исход - епилог.

Филм је освојио награду "ФЕДЕОРА" на фестивалу ФЕСТ 2020, гдје је и имао српску премијеру након свјетске у Берлину, награду на Пулском фестивалу за најбољег главног глумца - Горана Богдана, који је лауреат и награде у Минску на фестивалу "Листапад".

Такође, Богдан је био и номинован за награду Европске филмске академије у веома жестокој конкуренцији, гдје је тријумфовао дански глумац Мадс Микелсен у филму "Још једна тура" Томаса Винтерберга.

Остале улоге тумаче Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Вахид Џанковић, Јово Максић, Никола Ракочевић, Милан Марић и Љубомир Бандовић, а у ролама деце - Ајла Шантић и Мухарем Хамзић.

Пројекат је снимљен у копродукцији шест земаља - Србије, Француске, Немачке, Словеније, Хрватске и БИХ: ФЦС, немачки фонд МДМ, француски фонд "Цинема ду Монде", хрватски, словеначки и БИХ фонд, "Арте Франце" и "ЗДФ Арте" као и копродукциони фонд Еуримагес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана