Оскаровцу Чарлију Кауфману уручено Срце Сарајева

Танјуг
Оскаровцу Чарлију Кауфману уручено Срце Сарајева

САРАЈЕВО- Америчком Оскаровцу, сценаристи, редитељу и продуценту Чарлију Кауфману вечерас је уручено “Почасно Срце Сарајева” на 29. Сарајево филм фестивалу (СФФ).

Кауфман је признање СФФ-а за изузетан допринос филмској умjетности примио у “Љетном Кока кола кину”, гдjе је потом у оквиру “Опен ер” програма приказан филм “Адаптација” (2002) редитеља Спајка Џонза, за који је писао сценарио.

Примајући награду пред више хиљада гледалаца у испуњеном биоскопу на отвореном, Кауфман је рекао да је “захвалан за ову част”, и поручио да воли Сарајево, још од како је био у том граду први пут 2008. године, а посебно топлину његових људи.

Уручујући признање, директор СФФ-а Јован Марјановић је истакао да је Кауфман “толико култан у свијету филма, и дуги низ година доноси публици смијех, тугу, утјеху и емпатију”.

“Када видите једну сцену његовог филма тешко ју је замјенити за неког другог аутора”, оцијенио је Марјановић.

СФФ је први пут Кауфмана угостио 2008. године када је представљао свој редитељски деби “Synecdoche, New York”. Кауфманово посљедње редитељско остварење је “Размишљам да окончам ово” (2020).

Радио је, између осталог, сценарије за филмове “Бити Џон Малкович” (1999), “Исповијест опасног ума” (2002) и “Вјечни сјај беспријекорног ума” (2004), за који је освојио Оскара.

Кауфманова сценаристичка каријера почела је на ситком серији “Get A Life” деведесетих година, које је провео радећи комедије и скечеве на телевизији прије него што је прешао на филм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана