Омаж легендама седме умјетности

Александра Маџар
Омаж легендама седме умјетности

Пале - На програму “Филмског кампуса” студенти ће имати прилику да слушају предавања стручњака из свијета филма, а програм почиње предавањем познатог редитеља, теоретичара и историчара филма Марка Бабца “Визуелна природа филма”.

Сутрашњи програм најавио је директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић и додао да послије овог предавања слиједе излагања композитора Зорана Христића са темом “Музика и филм” и Божидара Маријановића, који ће говорити о врло интересантној теми “Александар Карађорђевић на филму.”

- Прилику да покажу своје студентске радове имаће и студенти бањалучке Академије умјетности, а увече се програм наставља у галерији “Г3”, када ће бити одржан омаж значајним филмским ствараоцима - казао је Пандуревић.

Нагласио је да ће присутни имати прилику да чују све о оснивачу “Срна филма” и зачетнику Кинотеке Републике Српске Миодрагу Тарани, чије ће име вишеструко остати запамћено у кинематографији Српске.

- Други дио програма посвећен је Динку Туцаковићу, док ће трећи дио програма бити у част Николе Мајдака - истакао је Пандуревић.

“Филмски кампус” отворио је синоћ глумац Тихомир Станић у Културном центру Пале, који је многобројним посјетиоцима представио филм “Фалсификатор” Горана Марковића, у којем тумачи насловну улогу.

То је била и паљанска премијера овог филма.

- Морам признати да је публика била одушевљена филмом, а Тихомир Станић је студенима одржао предавање “Предности и мане копродукције” - рекао је Пандуревић.

У реализацији програма посвећеног филмској умјетности у Филмском архиву Кинотеке учествују студенти и професори из Бањалуке, Источног Сарајева, Пала и Београда, као и истакнути филмски умјетници, историчари филма, филмски критичари и архивисти.

Пандуревић је подсјетио да су учесници “Филмског кампуса” студенти камере, режије, монтаже и драматургије на Академији умјетности Бањалука, као и студенти Катедре за општу књижевност и театрологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, којима је ово  прилика да, слушајући изузетне филмске стручњаке, обогате своје знање и стекну нова искуства.

- Такође учествују и студенти Факултета драмских уметности из Београда, група ученика завршних разреда Средњошколског центра Пале и други љубитељи филма - рекао је Пандуревић и подсјетио да ће “Филмски кампус” трајати до 29. јуна.

Пресјек

- Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић дао је пресјек српске кинематографије, од њених почетака 1896. до 1945. године, док је директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић говорио о ауторима и филмовима такозваног црног таласа, који су својевремено били забрањени, а данас се сврставају у сам врх српске и југословенске кинематографије - казао је Милован Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана