Ојелово први тамнопути Бонд

Агенције
Ојелово први тамнопути Бонд

Лос Анђелес - Дејвид Ојелово постао је први тамнопути глумац који тумачи лик најпознатијег тајног агента на свијету Џејмса Бонда у аудио-књизи.

Након што је играо Мартина Лутера Кинга у филму "Селма", Ојелово ће осликати лик агента 007 и других ликова у новом роману Ентонија Хоровица о Џејмсу Бонду. 

- Званично сам једина особа на планети која с правом може да каже "Ја сам нови Џејмс Бонд". Само изговарање тог имена је еквивалент чувеној реплици "бити, или не бити" - рекао је он. 

Он већ има искуства у тумачењу улога специјалних агената, будући да је играо Денија Хантера из MI5 у BBC драми "Spooks". 

Ипак, Ојелово каже да је и још један британски глумац, Идрис Елба, сазрео за улогу Бонда на филмском платну. 

- Елба који се прославио у чувеној серији "The Wire" је титан на екрану. Има све квалитете које треба да има Џејмс Бонд - рекао је Ојелово. 

- Пошто филмови и телевизија утичу на културу, црни Бонд био би много више од забаве - мишљења је овај глумац. 

Ојелово се појавио и као Хенри Шести у Краљевској Шекспировој трупи, што су многи критиковали због боје његове коже. 
- Неко је рекао да ћемо бити предмет подсмијеха, ако дозволимо црним људима да играју енглеске краљеве, када енглески краљеви никад нису били црни. Ипак, ја никад нисам видио да Египћанка игра Клеопатру - рекао је Ојелово.

Он сматра да британска телевизија игнорише "праву" историју тиме што у својим костимираним драмама никада не ангажује црнце.

- Готово никада нема црних глумаца у тим остварењима, иако смо ми црнци на овим обалама присутни већ неколико стотина година - напоменуо је он.

У разговору за Радио Тајмс, 38-годишњи глумац, који је од 2007. "на раду" у САД, рекао је да је отишао из Велике Британије јер је био фрустриран помањкањем улога за црнце. Он је навео да је био приморан да оде у Америку како би наставио да гради каријеру и додао да су многи талентовани црни глумци то исто морали да учине.

- То је фрустрирајуће јер не би требало да буде тако - истакао је Ојелово, који у филму Аве ДуВернеј игра америчког борца за црначка права Мартина Лутера Кинга.

Реагујући на критике упућене члановима Америчке филмске академије што за ову улогу није номинован за Оскара, Ојелово је рекао да су "црнци ријетко слављени за оно што стварно јесу".

Нови филм

Дејвида Ојелова ће публика ускоро моћи гледати у још једном занимљивом филмском остварењу. Ријеч је о филму "Captine" у којем Ојелово глуми осуђиваног силоватеља Брајана Николаса, који успијева да побјегне од полиције и за таоца узме младу мајку, коју у овом филмском остварењу тумачи глумица Кејт Мара. Радња филма, који је режирао Џери Џејмсон је базирана на истинитим догађајима описаним у књизи "An Unlikely Angel ". Премијера је заказана за 18. септембар ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана