Одржана београдска премијера филма "Чувари формуле"

Танјуг
Одржана београдска премијера филма "Чувари формуле"

БЕОГРАД - Филм „Чувари формуле“ вечерас је имао београдску премијеру у испуњеној МТС дворани, гдје се гледаоцима поклонила екипа филма на челу са редитељем Драганом Бјелогрлићем, која је награђена вишеминутним стојећим овацијама.

Бјелогрлићева драма са елементима трилера и мистерије стигла је до бурних аплауза у МТС дворани после љетошње премијере на филмским фестивалима у Локарну и Сарајеву, уз посебно приказивање у Паризу.

„Београд је Београд. Све смо ово прошли, али морамо да прођемо Београд вечерас, а то није лако. Кренули смо пре три месеца и мислио сам да ће ово бити рутински, али не може. Ипак је посебна трема кад је Београд у питању“, рекао је Бјелогрлић новинарима на црвеном тепиху пред почетак пројекције у МТС дворани.

Бјелогрлић је поновио да су му „Чувари формуле“ „убедљиво најтежи филм“ који је радио, да је настајао седам година и да сматра да „има разлога да се допадне“ гледаоцима, када буде кренуо у биоскопско приказивање од 26. октобра.

Филм „Чувари формуле“ снимљен је на основу романа Горана Милашиновића „Случај Винча“, по сценарију Вука Ршумовића, као и Огњена Свиличића и Бјелогрлића, и говори о акциденту који се десио 1950-их година у Институту Винча, и потоњем лечењу озрачених научника у Француској.

Црвеним тепихом су прошетали и тумачи главних улога Радивоје Раша Буквић, француски глумци Алексис Маненти, Оливије Бартелеми и Ана Сара, као и српски глумци Јован Јовановић, Алиса Радаковић, Огњен Мићовић, Маја Чампар и други глумци и чланови филмске екипе.

Откривши новинарима да је повратио тјелесну тежину изгубљену за потребе снимања, Буквић је рекао да је након добре прође у Европи, екипа „Чувара формуле“ коначно спремна да своју причу прикажу српској публици.

Буквић је рекао да му је драго како је филм био примљен у Паризу, јер је „прича изазвала емоцију код Француза који нису о овоме знали ништа, а то је велики успех“.

Мићовић је рекао новинарима да је током снимања Бјелогрлић био пријатан, конкретан и спреман да саслуша младе глумце, док је Радаковић додала да је током рада било „много подељеног знања“.

У филму директора института Винча Павла Савића игра Предраг Мики Манојловић, док Бјелогрлић игра шефа југословенске државне безбедности Леку Ранковића.

Међу бројним званицама, премијери је присуствао глумац Бјелогрлићевог филма и серије „Монтевидео, Бог те видео“ Милош Биковић, који је изјавио новинарима да Бјелогрлић „било шта да уради је гарант квалитета“.

„Знам му потпис. Добро код Драгана је што ради на себи као уметник, редитељ и аутор, и подиже стално стандарде, тако да очекујем од њега сваки пут нешто ново и квалитентије“, оцијенио је Биковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана