Одржана бањалучка премијера филма “Мегдан: Између воде и ватре”

Рајко Вуковић
Одржана бањалучка премијера филма “Мегдан: Између воде и ватре”

БАЊАЛУКА - Дуго очекивана премијера филма “Мегдан: Између воде и ватре” у режији Тодора Чапканова, а по сценарију Алексе Балашевића, одржана је и у Бањалуци. Идејни творац овог филма био је покојни Ђорђе Балашевић, а стварање и продукцију наставио је његов син Алекса те је име за филм дао према очевој истоименој пјесми из 1983. године.

Филм је до сада приказан у региону, али и у Европи и добио је неколико признања, а ауторима је најдраже оно из Напуља. Алекса Балашевић није крио задовољство током бањалучке премијере одржане у “Синеплексу Палас”.

- У Напуљу смо добили две награде, где смо доживели неке прелепе тренутке, и тамо смо упознали разне холивудске звезде које су гледале филм, између осталог и Стинга, што нам је искрено импоновало, и драго нам је јер смо били у категорији дебитантског филма. Након тога премијера је била у Сарајеву, на вероватно највећем регионалном фестивалу, затим Центру “Сава” у Београду, где је била главна премијера, а пре тога били смо на фестивалу у Нишу, где је наш глумац освојио награду “Глумац фестивала”. Сада смо ту, а ускоро идемо у  Загреб, Беч, Кишињев и разноразне друге градове. Узгред, због копродуцената из Бугарске имали смо бугарску премијеру на “Софија филм фестивалу” и могу да кажем да је реакција публике на свим тим фестивалима, без обзира на то одакле долази и које је националности, била иста - каже Балашевић.

Филм је претрпио критике да недостаје упечатљивијих сцена секса, подземља, криминала и уличног рјечника, али Балашевић истиче да су баш то хтјели да избјегну.

- Максимално смо неке ствари умањили што се тиче псовки и насиља, баш из тог разлога да имамо један спортски филм који заиста могу да гледају и деца и одрасли. Све те критике су биле оно што смо ми хтели да избегнемо. Некима ће можда филм бити леп и бајковит, али опет, с друге стране, ја мислим да смо сто одсто направили реалан филм, где су заиста ситуације на Балкану приказане такве какве јесу - рекао је Балашевић.

По многима, најтежу ролу у овом филму изнио је Енис Бешлагић који је маестрално одиграо улогу нетипичног, шармантног и непосредног менаџера и сигурно овај филм уљепшао својим бравурама. На питање да ли је у филму  било  импровизације и каква је била сарадња са редитељем, шармантни глумац одговара да је било импровизације.

- Глумац мора сазрети за тако нешто, а ја сам баш у тим годинама кад глумац сазрева. Међутим, морао сам укључити и неке лимите кад је у питању импровизација управо из разлога да се не би претјерало, али и та мјера ваљда долази с годинама. Што се тиче редитеља, ја сам се у њега заљубио кад сам видио на који начин он ради, како он не малтретира глумце, како не губи вријеме, и то заиста изгледа нестварно кад он, рецимо,  за ноћ сними по двије сцене борби, што изискује и те како пуно времена. Он је фантастично радио овај филм, човјек има и велико искуство јер је радио вани, и то је нама омогућило неку врсту сигурности да ће овај филм изгледати свјетски, и драго ми је што не обрађујемо стално теме попут оних да немамо за кифле - рекао је Бешлагић.

Глумачку екипу поред Виктора Савића и Ениса Бешлагића чине и Петар Божовић, Војин Ћетковић, Нина Сеничар, Ђорђе Марковић, Радош Чупић и Маја Беровић.

Радња

У средишту приче је Петар, некадашња ватерполо звијезда (Виктор Савић) који се повукао из спорта и ради као чувар у ноћном клубу и повремено одрађује аматерске боксерске мечеве. Међутим, кад сазна да је његов бивши ватерполо клуб пред гашењем због финансијске кризе, Петар се одлучује на ризик професионалних борби како би се одужио тренеру за грешку из младости у којој је изгубио пријатеља својом кривицом и напокон се суочава с оним што га годинама прогања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана