Одрастање најбољи филм

Мирна Пијетловић
Одрастање најбољи филм

Лондон - Амерички филм "Одрастање", режисера Ричарда Линклејтера, понио је титулу најбољег филма на додјели награда Британске филмске академије (BAFTA) у Лондону.

Линклејтер, који је 12 година радио на том пројекту, проглашен је за најбољег редитеља.

Радња овог вишеструко награђиваног филма, који је сниман у периоду између маја 2002. и октобра 2013. године, прати одрастање дјечака Мејсона и његове старије сестре Саманте.

Филм је премијерно приказан 19. јануара 2014. на фестивалу "Санденс", а убрзо је приказан и на Берлинском филмском фестивалу, гдје је Линклејтер освојио награду "Сребрни медвјед" за најбољег режисера.

У америчким биоскопима почео је да се приказује 11. јула 2014. Бројни критичари назвали су га ремек-дјелом и најбољим филмом 2014. године. Нашао се и на листи најбољих филмова 2014. по избору Америчког филмског института.
Глумац Еди Редмејн добио је награду за најбољу главну мушку улогу у филму "The Theory of Everything", гдје игра физичара Стивена Хокинга. 

Ријеч је о британској биографској драми режисера Џејмса Марша, за коју је сценарио написао Ентони Макартен. Филм је инспирисан мемоарима Џејн Хокинг "Путовање до вјечности: Мој живот са Стивеном" и приказује везу физичара Стивена Хокинга и његове дугогодишње супруге Џејн, те његову борбу са Лу Гериговом болешћу и успон у научној каријери.

За најбољу глумицу проглашена је Џулијен Мур за улогу у филму "Still Alice", гдје глуми жену која болује од Алцхајмерове болести.
Награде за споредну женску и мушку улогу однијели су Патриша Аркет за филм "Одрастање" и Џеј Кеј Симонс за "Whiplash", док је за најбољи филм ван енглеског говорног подручја проглашено пољско остварење "Ида".

Награду публике "Звијезда у успону" добио је Џек О'Конел, док је награду за најбољи костим освојила Милена Канореро за филм "The Grand Budapest Hotel", који је још добио награде за најбољу шминку, сценографију и оригиналну музику.

На додјели овогодишње награде појавила се и Моника Белучи, која у новом филму о агенту 007 под насловом "Spectre" игра Бондову дјевојку. Ангажманом у новом наставку филмског серијала о познатом агенту Белучијева је потукла много млађу конкуренцију, али је својом појавом још једном доказала да то никако није без разлога.

Са својих 50 година, Моника је најстарија Бондова дјевојка до сада. Прије ње ту је титулу носила Онор Блекмен, која је имала 39 година када се у појавила у "Голдфингеру" као Пуси Галоре, 1964. године. 

Британски филм

Специјалну BAFTA награду добио је Мајкл Ли, "BBC Film" добио је признање за истакнути допринос британској кинематографији, док је за истакнути британски филм награду добило остварење "The Theоry of Everything".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана