Одабран нови филмски Никола Тесла

Агенције
Одабран нови филмски Никола Тесла

Николас Хоулт, звезда филма Икс-мен, могао би у будућности да се појави на малим екранима у улози Николе Тесле.

Радња серије ‘Рат струја’, засноване на истинитој причи, биће смјештена у вријеме око 1880. године и усмјерена претежно на напету борбу између чувеног проналазача Николе Тесле и Томаса Едисона, којег тумачи Бенедикт Камбербач.

У серији би могао да буде заступљен и познати догађај из Теслиног приватног живота, када му је Едисон обећао 50.000 долара за редизајн мотора и генератора, али му се новац никада није исплатио. На подсјећање на договор, Едисон је одговорио: "Па, Тесла, ти не разумијеш наш амерички хумор".

Тесла се затим повукао, а нова борба услиједила је када се чувени предузетник Џорџ Вестингхаус, који је тражио начин да цијелу Америку снабдије електричном енергијом на велику даљину, заинтересовао за Теслин систем наизмјеничне струје (АЦ).

У то вријеме, Едисон, који је радио на систему једносмјерне струје (ДЦ), освојио је наклоност јавности ’прљавом’ кампањом против Тесле и Вестингхауса, како би пажњу с њиховог изума привукао на свој.

Серија се бави управо овим инцидентом, који је започео као безазлено такмичење између два ривала, а завршио се нечим крајње малициозним.

Тесла је рат ипак освојио и 1887. године у Њујорку отворио своју лабораторију у којој је радио све до смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана