Објављено специјално 4К издање филма “Ратници подземља”: Култни рат банди у новом сјају

Бранислав Предојевић
Објављено специјално 4К издање филма “Ратници подземља”: Култни рат банди у новом сјају

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Парамоунт” објавио је специјално 4К ХД ултра издање култног филма режисера Волтера Хила “Ратници подземља”, након 45 година од његове премијере давне 1979. године.

Ново издање доноси ремастеризовану слику и звук, оживљавајући култни класик из 1979. године у новом сјају. Филм је био треће режисерско остварење Волтера Хила, снимљено након филмова “Гвоздена песница” и “Возач”, а дјело је са којим ће скренути пажњу на своје име и започети једну од највећих каријера у Холивуду.

У питању је екранизација истоименог дистопијског романа Сола Јурика из 1965. године која је инспирисана древном Ксенофонтовом “Анабазом” причом од 10.000, грчких плаћеника који су ратовали за персијског цара Кира Млађег, а након чије су се смрти морали пробити до Грчке кроз непријатељску територију. Хилу се прича свидјела, али сматрао је да нема студија који би се упустио у снимање филма који ће вјерно пратити причу, која је била мрачна дистопија препуна насиља у које је било укључено и силовање и хомосексуализам, а у банди није било бијелих чланова. Студио “Парамоунт” се одлучио ризиковати уз одређене компромисе у адаптацији оригиналне приче и ублажавање дистопијског тона, а Хил мисли да је кључ његове популарности што је препознат од стране младих људи.

- Холивуд много прашта када имаш хит. Оно што га је учинило успјешним код младих јесте то што је по први пут неко снимио филм у Холивуду, који је преузео ситуацију са бандама и није је представљао као друштвени проблем. Представили су их као неутралан или позитиван аспект њихових живота. Ово је био само филм који је концептуално био другачији. Прихватили су идеју о банди и није им била спорна, то је био њихов живот, функционисали су у том контексту. Међутим, друштвени проблем није био да ли су ишли на факултет, већ да ли ће преживјети. То је велика Хоксова изрека, гдје је драма? Хоће ли живјети или умријети? То је драма - рекао је Хил.

Прича прати малу расно мјешовиту банду са Кони ајланда која долази на мировни скуп у Бронкс, који је организовао Сајрус, шеф највеће банде у Њујорку, а који жели заједничко дјеловање свих банди које би владале улицама јер их је заједно пет пута више него полиције. Полиција је нањушила велики скуп, а у метежу Сајруса из пиштоља убија Лутер, психопатски вођа једне од банди, који лажно пред масом оптужује вођу “Ратника”. У немогућности да докажу невиност бјеже с мјеста догађаја и покушавају се пробити до свог краја, али је пут од центра града до периферије дуг 50 километара и препун опасности, а у лову на “Ратнике” и новчану награду судјелују све банде Њујорка.

Хил је уз помоћ сценаристе Дејвида Шајбера модернизовао радњу, униформисао банде уз јасне цитате поп културе у њиховом изгледу, лов се координише путем радија, а комплетан филм дише у темпу рок музике коју су за филм припремили Бари де Ворзон и Џо Волш.

За камеру је био задужен Андрју Ласло, мађарски Јевреј, који је 20 година градио каријеру камермана у САД и дочекао прилику да у једној нискобуџетној продукцији забиљежи неке од најупечатљивијих њујоршких екстеријера на филму икад пратећи сурови обрачун уличних банди.  Како би дао филму увјерљивост, Хил је ангажовао слабо познате глумце и натуршчике, а заузврат су Мајкл Бек, Џејмс Ремар, Дорси Рајт, Дебора ван Вокенберг, Дејвид Патрик Кели, Едвард Север и други остварили више него упечатљиве роле.

Филм је у биоскопима дочекан бројним инцидентима уз неколико сукоба банди након пројекције, што је додатно распирило оптужбе за насиље. Упркос првобитно негативном пријему, “Ратници” су постали култни филм.

Пакет

Ново 4К ултра ХД издање укључује и лимитирани сет од два диска који укључује блу-реј који садржи “Режисерску верзију” из 2005. године. Сет укључује и књигу од 100 страница са новим есејима и архивским материјалом, двострани постер на расклапање, шест умјетничких картица и четири листа наљепница са логотипима за банде које се виде у филму. Ту су посебни коментари филмског критичара Волтера Чава, интервју са Хилом, бројне друге интервјуе са члановима екипе и другим додацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана