Објављена монографија “Дај, бабо, главу!”: Све што треба да знате о филму “Како је пропао рокенрол”

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Попбукс” издала је обимну монографију “Дај, бабо, главу!”, о једном од култних домаћих филмова, омнибусу “Како је пропао рокенрол” (1989), коју је приредила списатељица и сценаристкиња Владислава Војновић.

Ово капитално дјело уводи читаоце иза кулиса једног од највољенијих домаћих филмова откривајући тајне, анегдоте и фасцинантне детаље његовог рађања, снимања и живота послије уласка у биоскопе. 

Уз око 250 фотографија и из нафталина извађена три оригинална сценарија, књига “Дај, бабо, главу!” на 400 страна доноси више од 40 искрених, духовитих, дирљивих, а понекад и горких прича људи чији су таленат и ентузијазам направили ову култну филмску трилогију.  

Своје учешће о настанку филма описали су глумци: Срђан Жика Тодоровић и Бранимир Брстина, Аница Добра и Небојша Бакочевић, Весна Тривалић и Бранко Ђурић Ђуро, затим Богдан Диклић, Ратко Танкосић и Џони Рацковић, редитељи Зоран Пезо, Владимир Славица и Горан Гајић те сценаристи, продуценти, сарадници и чланови екипе с друге стране камере. 

Како нека од имена са шпице филма више нису с нама, о њима су причали и писали: Бранимир Брстина и Зоран Амар о Соњи Савић, Горица Поповић о Бати Живојиновићу, о сценаристи прве приче Бранку Вукојевићу,  његова сестра Нена Вукојевић-Хемонд, о сценаристи друге приче Александру Баришићу сјећања су подијелили режисер Милорад Милинковић Дебели и писац Душан Дуле Недељковић, док је Момчило Рајин говорио о Кости Бунушевцу.

Такође, књига врви од занимљивих детаља о томе како је драматург Небојша Пајкић наговорио директоре “Авала филма” да дају шансу тек дипломираним, несвршеним студентима режије и сценарија па чак и једном бруцошу. Зашто није снимљена прича по сценарију у коме унуке свирају фолк, а њихове баке рок. 

Како је Аница Добра јуначки преживјела снимање уз упалу плућа и како је Бата Живојиновић засмијавао сектор шминке и костима. На кога се сумња да је утицао на Бору Тодоровића да одустане од улоге Клаје Клајића и зашто неколико оних који се сјећају снимања филма као омиљеног човјека иза камере истичу директора филма ког су звали Миша Хитлер, како је Клинт Иствуд утицао на назив омнибуса и још много других занимљивости које се не могу наћи на другим мјестима. 

Књига “Дај, бабо, главу!” није само свједочанство о једном филму већ и омаж ери, музици и култури која је обликовала генерације. Сваки сегмент филма, свака глумачка реплика и свака нота филмске музике носе са собом убјеђења, надања, афинитете, хумор и побуну, а књига пружа прилику да сазнате како је све то настајало. 

Од неочекиваних тренутака инспирације до непредвиђених препрека на сету, ове приче освјетљавају пут који је кроз мала врата једне етапе “Авала филма” водио од идеје до филма који је постао синоним за дух слободе, младости и рокенрола.

Књига, поред уроњености у прошло вријеме, пружа и дубок увид у универзални креативни процес стварања филма, од почетних идеја до финалног производа. Ова књига неопходно је штиво за све љубитеље филма, музике и културе, али и за оне који желе да схвате шта је потребно да се створи филмски класик који одолијева зубу времена. 

Ауторка монографије Владислава Војновић рођена је 1965. у Белој Цркви, дипломирани је драматург уз завршене специјалистичке студије културе и рода на ААОМ-у 2001. Писала је и пише сценарије и прозу за одрасле и за дјецу, пише поезију, разне врсте новинских текстова и есеје. За свој рад, о коме се све може наћи на интернету, била је подједнако игнорисана и хваљена па и награђивана. Удата је за филмског сниматеља Милоша Спасојевића и са њим има кћерку Милицу Спасојевић, филмску редитељку. 

Ко баш воли да чита више, може пронаћи још биографских података у предговору у дебелој књизи “Дај, бабо, главу!”. Да, да, свиње су дебеле, а књиге су обимне, али како сама Владислава истиче, не воли бирократски, него живи језик!  

Издање “Дај, бабо, главу!” шесто је издање Друштва љубитеља популарне културе “Попбукс”, односно њиховог бренда за књижевно издаваштво “Попбукс”. Такође, у наредном периоду ова издавачка кућа најављује биографије Владе Дивљана, Оливера Некаријевића из групе “ККН”, Банета Саншајна те групе “Шарло Акробата”.

МУЗИКА 

Звучна страна овог малтене мјузикла занимљива је колико и њен визуелни дио.

Осим двије приче о Влади Дивљану и сјећања Срђана Гојковића Гилета, књига “Дај, бабо, главу” доноси и причу легендарног Које, његово прво јавно оглашавање у посљедњих пет година, о филмским искуствима Зеленог Зуба који народ брани од Суперриџе и Супероператера, али и многим другим детаљима из Којине филмске каријере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана