Објављена два албума са филмском музиком Томислава Симовића: Чаробне пјесме за професора Балтазара

Бранислав Предојевић
Објављена два албума са филмском музиком Томислава Симовића: Чаробне пјесме за професора Балтазара

ЗАГРЕБ - Издавачка кућа "Fox & His Frineds" објавила је албум са музиком из легендарног анимираног филма "Професор Балтазар", покојног композитора Томислава Симовића.

Вишегодишњи процес рестаурације и публикације преко 300 изворних трака чувеног хрватског композитора (1931-2014) завршен је ових дана селекцијом материјала и истовременом објавом чак два албума филмске музике у укупном трајању од преко 120 минута. Уз музику из серије "Балтазар" објављен је и двоструки албум "Загребачка школа анимираног филма (оригинални саундтрек 1961-1982)" са избором тема из 18 краткометражних наслова славне Загребачке школе цртаног филма.

Лик професора Балтазара који научним и мирним методама рјешава проблеме становника Балтазарграда био је и остао омиљен код дјеце и одраслих уз култни статус у региону и шире. Приказиван је у бројним земљама свијета, од Америке и Европе па све до Ирана, а посебну популарност ужива у скандинавским земљама. Уредници оба издања, Лери Аксел и Жељко Лукетић из издавачке куће "Фоџ & Хис Фриендс" прије три године приредили су интерактивну изложбу о професору Балтазару у ријечком Музеју модерне и савремене умјетности под насловом "51000 Балтазарград" и то у оквиру пројекта Европске престонице културе 2020. Изложбу је, упркос ограничењима усљед пандемије "ковида 19", видјело преко 10.000 посјетилаца.

Посебан дио изложбе био је резервисан за Томислава Симовића, композитора којег су аутори Загребачке школе и Балтазара сматрали додатним чланом, јер без његове музике сви ти филмови, сматрали су, не би били успјешни.

На албуму посвећеном темама из краткометражних цртаћа, укључена је и музика из "Оскаром" награђеног "Сурогата" Душана Вукотића, затим "Дневника" Недељка Драгића, "Посјета из свемира" Златка Гргића и бројних других наслова, док се на албуму "Професор Балтазар" нашло мјеста и за никад објављену продужену џез верзију насловне "Бал-Бал-Балтазар" теме, те дјечије хитове попут "Збора животиња" у којем пјевају мачке и пси, као и урнебесно забавног покушаја оперног пјевања из епизоде "Кројач Силвестар" коју је Симовић замислио као домаћу верзију Флоренс Фостер Џенкинс.

Уз велико повјерење колега аниматора и аутора серијала те продуцената из "Загреб филма", Симовић је писао музику која је разиграна, маштовита и динамична, а жанровски слободна да се с лакоћом креће од џеза и оркестарске музике и залази у етно и електронику и експерименталну електро-акустичну музику. Уз самог Симовића, који на појединим темама чак и пјева те оркестру даје упутства, на албумима се налазе и бројни гостујући музичари попут Озрена Депола који је "Сурогату" дао глас, затим Игора Савина, Златка Танодија, Силвија Глојнарића, Маријана Домића, Рајка Милосављевића и других. Ниједна од тема на оба албума никада није званично објављена, а траке су сматране изгубљенима или уништенима.

Овим новим издањима наставља се рад на опусу композитора који је потписао неколико стотина филмских партитура, а који је већ објављен на албумима музике за филм "Гости из галаксије" (2017) и "Visitors From The Galaxy Revisited" (2021) на којему су уредници Аксел и Лукетић позвали 11 умјетника из девет земаља да композицијама реинтерпретирају Симовићев рад за први југословенски и хрватски научнофантастични филм који ће, поводом прославе 70 година постојања "Загреб филма", бити приказан на Филмском фестивалу у пулској Арени.

Промоције

Оба албума биће представљена на филмском фестивалу у Пули, на првој у низу јавних промоција на којој уредници Лери Аксел и Жељко Лукетић говоре о раду на овоме опсежном пројекту. Даље промоције заказане су у септембру у Загребу, а потом и у Београду и другим градовима у којима ће уз разговор публици бити приказане и селекције филмова Загребачке школе анимираног филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана