Нови Скорсезеов филм “Убиства под цвјетним мјесецом” стиже у биоскопе: Епска сага о љубави и издаји

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Нови Скорсезеов филм “Убиства под цвјетним мјесецом” стиже у биоскопе: Епска сага о љубави и издаји

БАЊАЛУКА - Дуго најављивани филм Мартина Скорсезеа, обимна прича која траје скоро четири сата “Убиства под цвјетним мјесецом”, за неколико дана стиже у биоскопе широм свијета, а од сриједе и у бањалучки “Синеплекс Палас”.

Рађен према истоименом роману америчког новинара Дејвида Грена, “Убиства под цвјетним мјесецом” је филм чија прича је смјештена у период двадесетих година 20. вијека и вријеме када су најбогатији народ на свијету били Индијанци племена Осејџ у Оклахоми.

- Након што је нафта откривена испод њихове земље, Осејџи су возили скупе аутомобиле, градили виле и слали дјецу у европске школе. А онда је неко почео да убија Осејџе, једног по једног. Породица Моли Буркхарт постала је прва мета, а онда су и остали припадници племена почели да умиру под тајанственим околностима. Нису преживјели ни они који су се одважили да истраже ова убиства на Дивљем западу. Како се број смртних случајева попео на двадесет четири, ФБИ је преузео случај - забиљежено је у опису радње овог остварења.

Прича даље прати истрагу, у оквиру које је млади шеф Џон Едгар Хувер затражио помоћ бившег тексашког ренџера Тома Вајта да ријеши мистерију, те касније разоткрио једну од најјезивијих прича у америчкој историји.

- У “Убиствима под цвјетним мјесецом” Дејвид Грен објелодањује шокантне злочине и серију хладнокрвних убистава. Заснована на дугогодишњем истраживању и новооткривеним доказима, књига је ремек-дјело документарне литературе. Али прије свега, ово је оптужница против безобзирности и предрасуда према Индијанцима које су омогућиле да убице остану толико дуго на слободи - забиљежено је о овој књиги, чија истинита прича је премиса филма.

Прича је испричана кроз невјероватну романсу Ернеста Буркхарта, којег глуми Леонардо Дикаприо и Моли Кајл, коју игра Лики Гладстоун, чији ликови су оживјели праву епску крими сагу, у којој је права љубав укрштена са издајом.

У филму глуме Роберт де Ниро, Џеси Племонс, а Скорсезе је филм режирао према сценарију који је радио са Ериком Ротом.

Филм је премијерно приказан на Канском фестивалу ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана